Vlaams Belang wil een ‘zero tolerance’-beleid

Ook in 2019 is de agressie jegens De Lijn-medewerkers gestegen. Vooral de verbale agressie steeg fenomenaal. In 2019 waren er 1.246 gemelde mondelinge incidenten tegenover ‘slechts’ 1.089 in 2018. Dat is een stijging van bijna 15 procent. Het aantal gemelde fysieke agressie-incidenten steeg echter evenzeer: van 258 in 2018 naar 264 vorig jaar. Dat blijkt uit informatie van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) opgevraagd door Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang). Het Vlaams Belang pleit voor een ‘zero tolerance’-beleid met een strenge en maximale aanpak van daders, maar ook voor meer beveiliging van bepaalde ‘risico’-lijnen zodat de veiligheid van onze bus- en trambestuurders bevorderd wordt. Geef onze buschauffeurs het respect dat ze verdienen”, klinkt het bij het Vlaams Belang.

2019 was geen goed jaar voor de medewerkers van De Lijn. Afgelopen jaar werd er bij De Lijn meermaals gestaakt omwille van bekommernissen rond onveiligheid. Vandaag wordt ook meer duidelijk hoe gefundeerd die bekommernis is. Afgelopen jaren zagen De Lijn-medewerkers de agressie tegen hen immers toenemen, zowel fysiek als verbaal.

Vlaams Belang: “Het moet gedaan zijn dat onze buschauffeurs met schrik naar het werk gaan”

“De cijfers liegen er niet om. Het wordt niet veiliger voor het personeel bij De Lijn, ondanks alle beloftes van deze Vlaamse regering”, zo klaagt D’haeseleer aan. ”De Vlaamse regering moet de middelen inzetten om het veiligheidsplan bij De Lijn uit te breiden die het beloofde na de aanslagen in Zaventem. Het tekort aan aan veiligheidspersoneel en camera’s moet ook zo snel mogelijk aangevuld worden zodat risicolijnen eindelijk aangepakt kunnen worden. Het moet gedaan zijn dat onze buschauffeurs met schrik naar het werk gaan omwille van agressie door allochtone of andere hangjongeren of asociale passagiers.”

Tot slot vallen er ook in dagen werkonbekwaamheid als gevolg van agressie enkele opmerkelijke zaken op. In de provincie Antwerpen verdubbelde het aantal dagen werkonbekwaamheid van 1.384 naar 2.771. In West-Vlaanderen nam de werkonbekwaamheid door agressie zelfs bijna met een viervoud toe van 68 naar 253. In Vlaams-Brabant namen de werkonbekwaamheidsdagen dan weer drastisch af, waardoor het totaal (4.590) licht daalde in vergelijking met 2018 (4.808).

Jonas Naeyaert
Persverantwoordelijke