Wallo-Brux vergadert donderdag over Strombeek-Bever

Het Vlaams Belang is niet ontevreden dat het debat over het nationale voetbalstadion op Parking C eindelijk begint te gaan over de kern van de zaak: kan Brussel zomaar een stuk van Vlaams-Brabant inpalmen en er zijn regels opleggen?

Tijdens het plenair debat over het stadion van vorige vrijdag in het Brussels hoofdstedelijk parlement heeft Dominiek Lootens als enige Nederlandstalige volksvertegenwoordiger de taalkwestie aan de orde gesteld: “Grimbergen is gelukkig geen faciliteitengemeente. Dat betekent dus dat aanduidingen, wegwijzers en dies meer enkel en alleen in het Nederlands kunnen. Hebt u daar wel terdege rekening mee gehouden?

Op die vraag kwam geen antwoord, maar vandaag lezen we dat Brussels cdH-fractievoorzitter Benoît Cerexhe zeer verregaande taaleisen stelt voor de site van het stadion: “Er is een bijzonder tweetalig statuut nodig dat een reeks garanties biedt op het vlak van taalgebruik, veiligheid en fiscaliteit. Anders is het project doodgeboren.” (Le Soir, 19 juni)

Brussels minister-president Vervoort kondigt inmiddels aan dat een gemeenschappelijke regering Wallonië-Brussel daar donderdag overleg zal over plegen. Wallo-Brux acht zich dus bevoegd om te vergaderen over het taalstatuut van Strombeek-Bever.

De echte francofone agenda komt hiermee eindelijk naar boven. De Vlaamse regering kan nu niet langer doen alsof haar neus bloedt en moet kordaat antwoorden met de enige mogelijke reactie: Parking C kan niet in aanmerkingen komen voor dit megastadion.

De enige die tot op heden klaar ziet in dit dossier is de Franstalige minister van Sport André Antoine, die het project afwijst precies omdat het in Vlaanderen ligt.

Vlaams Parlementslid Joris Van Hauthem zal minister-president Kris Peeters hierover binnenkort uitgebreid ondervragen.

De tussenkomst van Dominiek Lootens kan u aanvragen via secretariaat.vilvoorde@vlaamsbelang.org

Bart Laeremans
Senator