In de nasleep van de rellen in Anderlecht, lieten bepaalde politici niet na om opnieuw de schuld in de schoenen van de Brusselse politie te schuiven of op te roepen tot “begrip” voor de relschoppers of hun leefwereld. De Brusselse afdeling van het Vlaams Belang is het daar echter niet mee eens en is er van overtuigd dat een groot deel van de Brusselaars het dat ook niet is. Om deze posit ie kracht bij te zetten, lanceerde de partij een petitie, waarmee Brusselaars hun politie kunnen steunen. “We hopen dat de vele Brusselaars die hun buik vol hebben van deze excuuscultuur samen met ons een sterk signaal zullen geven”, klinkt het.

Ook tijdens de coronacrisis bleef Brussel niet gespaard van straatgeweld. Tijdens een politiecontrole, sloeg een jongeman uit Anderlecht op de vlucht en knalde daarbij op een politiecombi, waardoor hij om het leven kwam. Dat bleek voldoende aanleiding voor honderden allochtone jongeren om verzamelen te blazen en hun pijlen te richten op de politie. Er werden politievoertuigen vernield, er werd met stenen gegooid en er werd zelfs een vuurwapen ontvreemd uit een combi. Tijdens de nacht werden ook verschillende voertuigen in brand gestoken.   

“Een brede politieke veroordelende reactie bleef grotendeels uit, maar met deze petitie kunnen de Brusselaars zelf een signaal geven”

De politiek bleef echter grotendeels achter in een strenge veroordeling van dit soort buitensporig geweld. “Onbegrijpelijk”, zegt Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang). “Van Pascal Smet van sp.a tot Gilles Verstraeten van N-VA, van regelrechte aanvallen op de politie tot oproepen voor begrip voor de relschoppers, alle traditionele partijen leken hun geitenwollen sokken wel aangetrokken te hebben.” Net zoals vele Brusselaars, vond het Vlaams Belang dat de maat nu echt wel vol was. Daarom lanceerde de partij een petitie – genaamd iksteundeBrusselsepolitie.be – die mensen kunnen tekenen om te tonen dat ze aan de kant staan van de Brusselse politie.

“We weten wel dat we met een petitie de wereld niet gaan veranderen, maar via deze weg bieden we Brusselaars toch de kans om van zich te laten horen. Als deze petitie aanslaat, krijgt de Brusselse politie een duidelijk signaal dat de bevolking achter hen staat”, aldus Bob De Brabandere, senator en voorzitter van Vlaams Belang Brussel. “Bovendien zullen sommige beleidsmakers misschien twee keer nadenken voor ze, om te scoren bij een bepaald deel van het kiespubliek, de politie door het slijk halen. We mogen ons niet van vijand vergissen.”

Naast steun voor de politie, herhaalt de partij ook haar eis dat de relschoppers zwaar gestraft moeten worden. Lootens-Stael pleit er zo voor om een voorbeeld te stellen. “Wij moeten geen begrip hebben voor relschoppers”, klinkt het tot slot. “Zij moeten vooral begrijpen dat we dit niet meer zullen nemen. We moeten ze opsporen, oppakken en zwaar bestraffen. Dat dit tuig alweer vrij rondloopt, is te gek voor woorden. Brusselaars verdienen veilige straten, voor, tijdens en na de coronacrisis. Laten we nu een voorbeeld stellen.”

Joris De Vriendt
Fractiesecretaris