De parochiezaal in Beigem was goed volgelopen voor het jaarlijks ontbijtgesprek, met als gastspreker ditmaal Vlaams parlementslid Joris Van Hauthem.

Na de gedreven en overtuigende toespraak van Joris en een korte vragenronde van het publiek, breide afdelings- en provinciaal voorzitter Jan Laeremans een extra stukje aan de bijeenkomst.

Op 22 mei werden in het Vlaams parlement 6 parlementsleden gehuldigd wegens hun langdurig mandaat. Onze vertegenwoordigers Filip Dewinter, Marijke Dillen en Joris Van Hauthem lieten die officiële plechtigheid liever aan zich voorbijgaan.
De motivering daarvoor was zeer duidelijk: Het Vlaams Belang is door de jaren heen in een cordon gestopt dat tot dogma is verheven, waarbij men onze partij en onze partijmensen op een vreselijke manier heeft gediaboliseerd. Men heeft met alle mogelijke middelen onze partij financieel willen droogleggen en het Vlaams Belang voor de rechtbank gesleept om onze partij te doen verbieden. Dat hoort niet in een democratie. 
Het zou van onzentwege dan ook vrij hypocriet zijn plots woorden van lof in ontvangst te willen nemen van andere partijen die ons steeds op die manier hebben bekampt. 


Daarom vonden we het gepast om voor Joris een kleine hulde op te zetten. Na een zeer actieve deelname aan NSV-Brussel en NSV-Leuven werd Joris partijmedewerker bij het Vlaams Blok, om in 1989 zijn intrede te doen in het Brussels parlement. Later zetelde hij in de Kamer en in het Vlaams parlement, waar hij sinds 2012 fractievoorzitter is.

Met een reeks foto’s uit de oude doos blikten we terug op enkele mooie momenten, waarna Jan Laeremans en Philip Claeys de jubilaris stevig bedankten. Ook de vrouw en de ouders van Joris werden in de hulde betrokken.
Joris sloot af met een kort dankwoordje, waarin hij stelde dat hij aangenaam verrast was en dat hij niet meer dan zijn plicht had gedaan. Hij voegde er ook aan toe dat een parlementslid alleen maar goed werk kan doen als hij de actieve steun krijgt van zijn kiezers, wat in het Vlaams Belang geen probleem is!

We wensten tenslotte Joris veel geluk bij de komende verkiezingen en een fijne 50ste verjaardag in november.

p1010925