Het Vlaams Belang is niet te spreken over de problemen die zich voordoen na de gerechtelijke splitsing van het vroegere arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Geen enkele andere regio in Vlaanderen wordt meer geteisterd door woninginbraken dan het nieuwe arrondissement Halle-Vilvoorde, maar toch beschikken de politiediensten en het parket niet over voldoende middelen om de misdaad te bestrijden.

Voormalig Vlaams Belang-senator Bart Laeremans heeft de problemen perfect voorspeld toen de onderhandelingen over de gerechtelijke splitsing van B-H-V nog aan de gang waren. Zowel de diensten van het parket als van de federale gerechtelijke politie in Halle-Vilvoorde zijn zwaar onderbemand. Dat wordt nu bevestigd door de gouverneur van Vlaams-Brabant, die het tekort aan speurders bij de federale gerechtelijke politie op 33 schat, op een totaal van 97.

Daarbij komt het probleem van het gebrek aan samenwerking met de technische recherche bij de gerechtelijke politie van Brussel. Het arrondissement Halle-Vilvoorde beschikt niet over een eigen technische recherche, en is afhankelijk van de medewerking van het lab van de Brusselse gerechtelijke politie. Deze medewerking verloopt op zijn zachtst gezegd stroef. Volgens een bericht in De Standaard is men zelfs van plan om volgend jaar de medewerking volledig stop te zetten. Dat zou betekenen dat de gemeenten in Halle-Vilvoorde – door de lagere ophelderingskans – in de toekomst nog aantrekkelijker zullen worden voor inbrekersbendes uit binnen- en buitenland.

Het Vlaams Belang acht deze situatie volstrekt onaanvaardbaar. Het parket en de politiediensten moeten in Halle-Vilvoorde over voldoende middelen beschikken om het probleem van de woninginbraken en andere vormen van criminaliteit efficiƫnt te kunnen aanpakken. De inwoners van Halle-Vilvoorde mogen niet langer als tweederangsburgers behandeld worden.

Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas zal de minister van Justitie aan de tand voelen over deze situatie.

Philip Claeys,
Ondervoorzitter Vlaams Belang
Voorzitter regio Vilvoorde