De Vlaams Belang Jongeren(VBJ) willen hun steentje bijdragen aan Rode Neuzen Dag, de jaarlijkse liefdadigheidsactie rond geestelijke gezondheid. VBJ koos ervoor om zich in te zetten voor het mentaal welzijn van jongeren omdat het nu tijdens de coronacrisis extra kwetsbaar is, klinkt het. De jongerenpartij verkoopt‘powerbanks’ – externe batterijen voor je GSM – aan 5 EUR per stuk en wil zo 2.500 EUR ophalen. De opbrengst gaat integraal naar Rode Neuzen Dag.“Want een gezonde gemeenschap bestaat ook uit gezonde geesten”, vertelt VBJ-voorzitter Filip Brusselmans.

Elk najaar organiseert de DPG-persgroep samen met Belfius de Rode Neuzen Dag, een initiatief dat jongeren mentaal weerbaarder dient te maken. Ook VBJ doet mee dit jaar. Op Facebook pakte de jongerenpartij uit met een pakkend promofilmpje, waarin politiek secretaris van VBJ Amber Deré zelf getuigt over haar vroegere moeilijke thuissituatie en haar mentale strijd naar beterschap.

VBJ zet zich in voor Rode Neuzen Dag: “Nationalisme is ook diegenen helpen die zichzelf niet kunnen helpen, niet in het minst op geestelijk vlak”

“Ik weet wat het is om als jongere in een put te zitten”, vertelt Deré, die vijf jaar geleden met haar verhaal nog in Flair figureerde. “Maar met VBJ willen we aan iedereen met problemen duidelijk maken: jullie zijn niet alleen. Er is altijd een uitweg: praat erover, want praten helpt écht. Dat kan bijvoorbeeld met vrienden, andere vertrouwenspersonen of met professionele, vertrouwelijke hulp via het telefoonnummer 106 of tele-onthaal.be.

“Als nationalistische jongerenpartij is het mentale welzijn van onze jongeren een prioriteit”, vertelt tevens VBJ-voorzitter Brusselmans. “Een gezonde gemeenschap bestaat immers uit gezonde geesten, en onze jeugd heeft hierin een sleutelrol. Al te vaak wordt te vanzelfsprekend een beroep gedaan op de mentale veerkracht die jongeren vaak hebben. Maar niet iedereen leeft in dezelfde omstandigheden of met gelijke mentale instrumenten. Daarom vinden we het belangrijk om – met onze bescheiden bijdrage van €2.500 – mensen te helpen die anders tussen de plooien zouden vallen.”