De Vlaams Belang fractie was heden (zaterdag 22 september 2012) uitdrukkelijk afwezig bij de feestelijke inhuldiging van het heraangelegde Fochplein. Voor het Vlaams Belang was het helemaal geen reden tot feesten. In de Leuvense gemeenteraad heeft het Vlaams Belang in de afgelopen jaren meermaals de budgetten en verwante uitgaven aangaande de heraanleg van het voormalige Fochplein en de bouw van een ondergrondse fietsenstalling niet goedgekeurd. Het hele prestigeproject van de heraanleg van de Fochplein en de bouw van de ondergrondse fietsenparking heeft de belastingbetaler ondertussen al zowat 8 miljoen euro gekost (320 miljoen ex-BEF). De uitbating van de fietsenstalling kost de Leuvense belastingbetaler daarbovenop nog eens zo’n slordige 485.000 euro per jaar (19,5 miljoen ex-BEF) of zowat 40.000 euro per maand. Om nog maar te zwijgen over de vele vertragingen van de werken die vele handelszaken in de buurt in de afgelopen 2 jaren een verlies van veel klanten (en dus minderinkomsten) heeft opgeleverd.

Vlaams Belang Leuven betreurt ook dat het stadsbestuur niet van gelegenheid gebruik heeft gemaakt om iets te doen aan de “stalen muur” van bussen (1.400 per dag) die dagelijks doorheen het stadscentrum blijven razen. Welke Vlaamse centrumstad stuurt dagelijks een dergelijke ketting aan bussen door zijn historisch centrum?

In de afgelopen weken besliste het college om nog eens 15.000 euro extra uit te geven voor randanimatie n.a.v de opening. Alsof het geld op de rug van Leuvenaar groeit? Kan het stadsbestuur nog meer belastinggeld over de balk gooien? Voor het Vlaams Belang voldoende reden om zich van dit prestige project te distantiëren en dus rechtlijnig met onze houding afwezig te blijven op de opening.

Hagen Goyvaerts
Vlaams Belang Fractievoorzitter