Op initiatief van het Brabants Seniorenforum Anderlecht wordt in mei 2017 een zeer interessante zesdaagse reis naar Noord-Griekenland georganiseerd. Het wordt een reis met diverse aspecten: cultuur, gastronomie, ontspanning. Onze gids wordt oud-volksvertegenwoordigster Hilde Delobel die persoonlijke connecties heeft in Griekenland waardoor veel deuren opengaan. Wij logeren in kleinschalige, authentieke hotels en krijgen aanbevelingen over de kleine en meestal familiale restaurants die de echte Griekse keuken serveren.

Hieronder vindt u het programma. Om kwaliteit te garanderen en om technische redenen wordt het aantal deelnemers beperkt tot 20. Wees er vlug bij; de inschrijvingen worden afgesloten op 15.02.17. Uw inschrijving wordt geldig door storting van 300 € per persoon op rekening BE31 9731 5121 5455 van BSFA, Anderlecht.

De totale prijs bedraagt dus 715 € (665 € voor BSFA leden), voor een éénpersoonskamer geldt een meerprijs van 120 €. Hierbij komt nog het bedrag voor de vlucht (+- 130 €). De prijs/kwaliteit verhouding is dus zeer goed. Geen enkele “tour-operator” of culturele organisatie kan een dergelijk gevarieerd programma tegen die prijs aanbieden.

Alle verdere inlichtingen worden u graag gegeven door Louis Bogemans, gsm 0499 318 086, e-mail bsfa@outlook.com.

PROGRAMMA

Dag 1: Woensdag 10 mei: heenreis
Heenreis vanaf Charleroi. Aankomst in de luchthaven SKG (Thessaloniki) 20.25 u plaatselijke tijd. Onze bus wacht ons op en brengt ons naar Vergina, Hotel Kalaïtzis Estate. Avondmaal in het hotel (voorzien rond 22.00 plaatselijke tijd –dan is het bij ons nog maar 21.00).

Dag 2: Donderdag 11 mei: Vergina, Veria, Naoussa
We beginnen de dag met een bezoek aan de vlakbij gelegen historische site van Vergina, waar in 1976 de koninklijke grafkamer van de koning Phillip II werd ontdekt die sinds 1966 is opgenomen in de lijst van Cultureel Werelderfgoed van de Unesco. Het archeologische museum is ondergebracht in de grafheuvel, waar naast opgravingen ook de schitterende en unieke vondsten tentoongesteld zijn.
Daarna rijden we naar het Byzantijnse Veria. We bezoeken de plek waar Apostel Paulus neerstreek om de stad te bekeren en de Byzantijnse kerk van Christus de Verlosser.
En bij al die devotie is er ook nog tijd voor wandeling door het goed bewaarde oude centrum van de stad, en /of om in een lokale Taverne zo gewenst de innerlijke mens te sterken.
’s Namiddags rijden we dan verder richting Naousa, voor een wijnproeverij op het gerenommeerde wijngoed Kir-Yianni. De volle rode wijnen van de streek zijn van een opmerkelijk goede kwaliteit. We sluiten de dag af in de stad Naousa, met een bezoek aan het huis en het museum van de ‘Boules’. De Boules is een zeer merkwaardig authentiek volksfeest, met elementen van karnaval, traditionele dans, nationale trots en oude overgangsrituelen. Het festival in de lente is door de Unesco erkend als levend werelderfgoed en trekt ieder jaar honderdduizenden bezoekers.
Avondmaal en overnachting in ons hotel Kalaïtzis Estate in Vergina

Dag 3: Vrijdag 12 mei : Pella, Edessa, Pozar
In de voormiddag bezoeken we Pella, dat Vergina als hoofdstad van het oude Macedonische koninkrijk verving en dit bleef tot het Griekse gebied door de Romeinen werd veroverd. Na een bezoek aan de archeologische site en het bijzonder rijke lokale museum, trekken we verder naar Edessa, een stad met rijke culturele en historische traditie. We bezoeken het bijna volledig herstelde district van Varosi en natuurlijk het handelsmerk van de stad, de beroemde watervallen. Gelegenheid tot middagmaal. Na de middag gaan we naar de Thermische Baden van Pozar. Hier kunnen we zwemmen in natuurlijke warmwaterbronnen. (zwempak meenemen)
Avondmaal en overnachting in ons hotel Kalaïtzis Estate in Vergina.

Dag 4: Zaterdag 13 mei : Aliakmos nationaal park, Meteora, Kastraki
We verlaten het Kalaïtzis Estate en trekken, via een prachtige bergrit gedeeltelijk door het Aliakmos Nationaal park, zuidwaarts naar de Meteora kloosters. Meteora is, na het Agion Oros op de Athosberg, het tweede belangrijkste centrum van de orthodoxe kerk in Griekenland. Het meest spectaculaire is de adembenemende ligging van de kloosters, bovenop hoge, kale rotsen die haast loodrecht uit de vlakte oprijzen. (Meteora betekent: ‘zwevend tussen hemel en aarde’). 6 van de 23 bouwsels zijn nog steeds als klooster actief en deze bieden de bezoekers een kijk op de Grieks-Orthodoxe godsdienst en -traditie. Ook de Meteora zijn sinds 1996 opgenomen in de lijst Cultureel Werelderfgoed van de Unesco. Wij bezoeken 2 van deze kloosters.
Avondmaal in een lokale Griekse taverne. Overnachting in hotel “Meteora” in Kastraki.

Dag 5: Zondag 14 mei : Pinios Valley, Platamonas, Dion
Vertrek naar Thessaloniki. Na een korte stop bij het Grieks-Orthodox bedevaartoord Agia Paraskevi, in de mooie groene Piniosvallei, rijden we richting de kust naar het kleine vissershaventje Platamonas waar we een leuke Griekse vistaverne opzoeken voor een visfestijn “Greek Style”.
Na de middag bezoeken we Dion, dat in de oudheid het meest prestigieuze godsdienstige centrum van noordelijk Griekenland was, gewijd aan de verering van Zeus, de vader der Goden. Bijzonder aan deze site is dat ze gedeeltelijk in een moeras is blootgelegd en dus een veel groener aanzicht heeft dan de meeste andere opgravingen, en ook dat van alle objecten en kunstwerken replica’s werden geplaats op de exacte vindplaats. Het erbij horende museum laat naast een aantal originelen ook diverse aspecten van de antieke levenswijze zien. Overnachting in Thessaloniki, Hotel Electra Palace of Daios Luxury Living. (avondmaal vrij in de stad)

Dag 6: Maandag 15 mei : Thessaloniki : Stadsrondrit + geleide wandeling
Vandaag staat de stad Thessaloniki zelf op het programma.
Wij bezoeken een aantal van de belangrijkste plaatsen van de stad zoals de Boog van Galerius, de Rotunda en de kathedraal van St.Demetrius. Dan bereiken wij de noordelijke kant van de stad, de Ano Poli. De unieke architectuur bleef hier onaangetast en biedt een inzicht in de rijke architecturale traditie van Thessaloniki. De wandeling eindigt bij de grote, gedeeltelijk overdekte markt van Thessaloniki. Overnachting in Thessaloniki, Electra Palace. (avondmaal vrij in de stad)

Dag 7: Dinsdag 16 mei : Vrij in Thessaloniki + terugreis transfer naar Afitos
Dit is al onze laatste dag, de dag van onze terugreis. Maar gelukkig vertrekt ons vliegtuig pas ’s avonds. We hebben dus nog groot stuk van de dag vrij om Thessaloniki op eigen houtje verder te exploreren, te shoppen, te wandelen langs de indrukwekkende dijk; een drankje te genieten op een heerlijk terrasje (altijd met een gratis hapje erbij)…. Een aanrader is zeker de beroemde ‘Witte Toren’. Dit waarmerk van Thessaloniki herbergt een interessante tentoonstelling over geschiedenis en rijkdommen van de stad.
In de late namiddag transfer naar de luchthaven maar wel met nog een ommetje langs het hoger gelegen paleis om daar met een wijds uitzicht over de stad afscheid te nemen van Thessaloniki.
Terugvlucht naar Charleroi, voorziene aankomst : 22.50 u. (onze tijd).
Gezien het late aankomstuur zullen, naargelang de woonplaats van de deelnemers, bekijken of we gezamenlijk vervoer van de luchthaven naar huis kunnen organiseren.

Hotels
– 10, 11 en 12 mei : ****Vergina, Hotel Kalaïtzis Estate (zeker)
– 13 mei : Kastraki, ****hotel Meteora (of gelijkwaardig)
– 14 en 15 mei : Thessaloniki : ****Hotel Electra Palace of *****hotel Daios Luxury Living

Vluchten

19.05.2016 : Charl. 16.35 u – Thess. 20.25
26.05.2016 : Thess. 20.50 u – Charl. 22.50

Let wel : Dit is programma is onder voorbehoud, kleine wijzigingen en onderlinge verschuivingen van de programmapunten zijn mogelijk.

PRAKTISCHE DETAILS OVER DE REIS naar Het land van Alexander de Grote. (Noord-Griekenland) Van woensdag 10 mei tot dinsdag 16 mei 2017:

Deze reis is een initiatief van BSFA (Brabants Seniorenforum Anderlecht) ism met Vl@s Grobbendonk (Vlaamse actieve senioren)

PRIJS : 715 € pp in tweepersoonskamer. Voor leden van BSFA of van Vl@s Grobbendonk : 665 €, evenwel zonder vlucht (zie verder)

MEERPRIJS éénpersoonskamer : € 120

Daarvoor krijgt u :
– Voor heel de reis : vervoer met eigen busje naar al onze bestemmingen en te bezoeken sites.
– Begeleiding tijdens heel de reis door onze uitmuntende gids Vangelis (in het Engels, maar ik help zo nodig graag met vertaling)
– Overnachting met ontbijt in uitgezochte klasse hotels (zie programma)
– HP, eerste drie avonden (Vergina) in HP formule (het Kalaïtzis hotel hotel heeft een zeer goede keuken) Onderweg in typische tavernas.
– De maaltijden in Thessaloniki laten we voorlopig vrij, daar zijn keuze en mogelijkheden te over.

Niet inbegrepen :
– De vluchten. We vliegen met Ryanair van Charleroi (zie vluchturen in bijgaand programma). De prijs van deze vluchten schommelen met de dag. Ik probeer zo goedkoop mogelijk te boeken. Op basis van wat we de voorgaande jaren betaalden moet u rekenen op 100 à 150 € pp heen en terug.
– Transporten (eventueel gezamenlijk georganiseerd) naar en van de luchthaven. Naargelang de woonplaats en de vraag van de deelnemers proberen we dit gezamenlijk te organiseren zo makkelijk en zo goedkoop mogelijk
– Andere maaltijden dan opgegeven in de HP formule.