Amper kwart van strafboetes effectief geïnd: “Justitie is ongeloofwaardig”
De inning van boetes ten gevolge van strafrechtelijke uitspraken (penale boetes) loopt bijzonder mank. Amper een kwart van de te innen bedragen werd ook daadwerkelijk geïnd, zo blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch opvroeg aan financiënminister Alexander De Croo (Open Vld). “De cijfers tonen aan dat de strafuitvoering in dit land, ook op het vlak van geldstraffen, compleet ongeloofwaardig is.”
In 2019 werden er voor het hele land 246.000 boetes ten gevolge van een strafrechtelijke uitspraak ingeschreven, goed voor een totaalbedrag van 430.876.220 euro. Van dat bedrag werd amper 110.705.290 euro of 25,69% geïnd. Meer dan 320 miljoen euro aan boetes bleef dus gewoon openstaan, en dit enkel voor boetes uit het jaar 2019.
“Invordering van boetes lijkt vandaag meer op een loterij”
Het zijn vooral de inningskantoren van Gent (13,31% geïnd), Tongeren (16,99%), Antwerpen (20,77%), Charleroi (17,44%), Bergen (19,54%) en Brussel (21,36%) die stevig in gebreke blijken. Maar globaal gezien zijn er voor het hele land amper 4 van de 26 inningskantoren die erin slagen om meer dan de helft van de boetes te innen: Kortrijk (51,5%), Oudenaarde (52,29%), Namen (51,53%) en Dinant (52,66%). Van het niet-geïnde bedrag van 320 miljoen euro heeft 111,7 miljoen euro (goed voor 37.811 dossiers) intussen ook reeds de status van ‘niet invorderbaar’ gekregen. Dat wil zeggen dat deze boetes door vereffening, faillissement, onvermogend, collectieve schuldenregeling of ambtshalve werden geschrapt.
“De cijfers tonen aan dat de strafuitvoering in dit land, ook op het vlak van geldstraffen, compleet ongeloofwaardig is”, vindt Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang). “De invordering van boetes lijkt vandaag meer op een loterij. Het Vlaams Belang pleit dan ook voor een betere informatisering van de betrokken diensten om tot een correctere en snellere inning te kunnen komen: een investering die zichzelf trouwens snel zal terugverdienen.”
Stijn Hiers, Fractiesecretaris
‘Fioul Gang’ vrijgelaten: Vlaams Belang waarschuwt voor straffeloosheid tijdens coronacrisis
Het Vlaams Belang heeft met grote ongerustheid en verontwaardiging het nieuws vernomen dat de ‘Fioul Gang’ – de allochtone pooierbende die eerder dit jaar in het nieuws kwam rond de ‘aankoop’ en prostitutie van een minderjarig meisje – is vrijgelaten. Dit gebeurde volgens La Capitale in het kader< strong> van de coronacrisis. Enkel de 23-jarige Youness Z., de leider van de Fioul Gang, zit nog in de cel.“Wat moet je in feite nog doen in dit land om in de gevangenis te geraken?”
In januari kwam naar buiten hoe een vermist 16-jarig meisje uit Frankrijk wekenlang werd opgesloten en geprostitueerd door een Brusselse bende. De politie kwam haar zogezegd op het spoor nadat een kennis een foto van haar had ontdekt op een prostitutiesite, maar informatie van het Vlaams Belang maakte duidelijk dat het parket al maanden op de hoogte bleek was van de Brusselse bende en haar praktijken. Reeds in augustus kwam de politie de bende op het spoor, eveneens in verband met weggelopen meisjes die in de prostitutie werden gedwongen. In maart zou echter iedereen behalve de leider zijn vrijgelaten. Het Vlaams Belang waarschuwt voor straffeloosheid en vreest dat het niet gaat om een geïsoleerd incident.
“Het is toch logischer om gevangenen meer te isoleren in hun cel dan om ze vrij te laten?”
“Wat moet je in feite nog doen in dit land om in de gevangenis te belanden?”, vraagt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) zich af. “De zeven verdachten stonden bij de politie gekend voor maar liefst 200 feiten. Het gaat hier dus niet om enkele kruimeldieven die werden vrijgelaten, maar om het laagste uitschot dat onze samenleving kent.” Eind vorige maand riep justitieminister Koen Geens (CD&V) nog op om “alle gevangenen vrij te laten die kunnen worden vrijgelaten“, maar Dillen stelt voor dat de penitentiaire diensten waar nodig de gevangenen meer isoleren in hun cel om zo met de coronacrisis om te gaan in plaats van de gevangenen en masse vrij te laten.
“Dit land is in de beste tijden al bijzonder ondermaats in ordehandhaving en eerlijke uitvoering van straffen”, vindt ook senator en Brussels Vlaams Belang-voorzitter Bob De Brabandere. “En nu is het ‘à la guerre comme à la guerre’, dus wat spreekwoordelijke kruimeldieven vrijlaten zonder voorgaand strafblad, tot daar aan toe, maar hier zijn we nu toch echt aan het overdrijven. Het gaat hier note bene om dezelfde bende die springstof aanbracht op de wagen van een agent. Onze ordediensten en onze cipiers moeten maximaal uitgerust worden met de nodige medische bescherming, zodat zij maximaal hun werk kunnen doen en criminelen maximaal opgesloten blijven. Punt.”
Barbara Pas
Fractievoorzitter
Jonas Naeyaert
Persverantwoordelijke