Het Laatste Nieuws – 25/11/2015

Terwijl de temperaturen zakken, gaat het aantal diefstallen jammer genoeg weer de hoogte in. Toch is er volgens korpschef Eric Geudens geen reden tot paniek. “Het is een terugkerend fenomeen dat in de wintermaanden meer wordt ingebroken. We patrouilleren en controleren vaker om dat tegen te gaan”, zegt hij.
“Zowel in de maand september als november is een stijging vastgesteld in het aantal diefstallen op het grondgebied van Aarschot tegenover de maanden voordien. In september deden er zich dertien feiten voor. November is nog niet helemaal gedaan, maar nu al is er sprake van negen feiten.” zegt oppositieraadslid Nico Creces (Vlaams Belang) en vraagt maatregelen om de plaag te stoppen.

“In september hebben we inderdaad een hausse gehad”, reageert burgemeester AndrĂ© Peeters (CD&V). “Bij zeven feiten gaat het om zogenaamde gaatjesboorders. In het hele arrondissement werd trouwens een stijging van dergelijke feiten genoteerd.”

Door middel van het boren van gaatjes proberen inbrekers zich een toegang te verschaffen tot een woning. “In oktober stelde de politie terug vijf feiten vast, waaronder drie gaatjesboorders. Voor november staat de teller momenteel op zeven. De feiten van vorige week zitten nog niet bij de laatste cijfers, dus het aantal moet zeker plus twee zware feiten gedaan worden.
“Geen reden tot paniek”
Vorige week vond onder meer de overval plaats in een tankstation waarbij de uitbater verwond werd. Toch is er volgens de korpschef Eric Geudens absoluut geen reden tot paniek. “Er is inderdaad een stijging tegen de voorgaande maanden en in was er september een bende actief”, zegt hij. “Toch hebben we die bende door gericht patrouilleren weten te stoppen. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen dat inbraken in het najaar en winter toenemen. In de dagelijkse werking zijn er dan ook extra patrouilles en controles, dat staat ook in ons actieplan. Als we ergens een ‘piek’ of een bepaalde werkwijze zien opduiken, sturen we onze acties natuurlijk bij. Op arrondissementeel vlak scoren we toch nog steeds vrij laag qua inbraken. Ook ten opzichte van vorig jaar zitten we, op basis van cijfers tot eind september, met een serieuze daling van 15 procent. Toch blijven onze mensen alert en zetten we in op preventie om inbraken nog meer tegen te gaan.” (GMA/KBG)