Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ijzerwake 2016: De maskers af!

28 augustus 2016 @ 11.00u - 16.00u

“Uw masker af!
Gij die daar spreekt van recht,
Die valsch en laf
Den Vlaming houdt geknecht;
Schenkt klaren wijn”

Zo klinkt het beginvers van het frontlied, geschreven door Jozef Simons. De tekst blijft brandend actueel. De Belgische politiek heeft een stevige traditie in verstoppertje spelen achter mooi opgepoetste maskers.

In 1926 – dit jaar precies 90 jaar geleden – werden honderden heldenhuldezerkjes verbrijzeld om als wegverharding te dienen. Het officiële België pleegde hiermee onbeschaamde grafschennis, maar de verantwoordelijken bleven verscholen achter het masker van Belgisch goed bestuur.

In 1946 – dit jaar precies 70 jaar geleden – werd de IJzertoren door onbekenden opgeblazen. Wij weten ondertussen wel beter: de toren werd vernield door het Belgisch leger. En uiteraard werden de daders nooit gevonden. Ze bleven verborgen achter het masker van Belgisch goed bestuur.

Die maskerade duurt tot op vandaag voort. Niet alleen voor onze geschiedenis, maar nog veel belangrijker: ook voor de uitdagingen waar Vlaanderen vandaag voor staat.

Door de ons opgelegde besparingen heeft Vlaanderen vandaag te weinig scholen, te weinig sociale woningen en ellenlange wachtlijsten in de zorgsector. De ontwarring van de verkeersknoop wordt wegens geldgebrek op de lange baan geschoven.

Vlaanderen zou heel wat verder staan mocht het kunnen beschikken over de vruchten van zijn eigen arbeid. Maar de 16 miljard euro die we jaarlijks moeten afdragen aan de Waalse bodemloze put is geen thema meer. Het blijft netjes verborgen achter het masker van het Belgisch goed bestuur.

Molenbeek werd een broeinest van islamterroristen, maar politie en gerecht keken de andere kant op. Belgisch goed bestuur mag de moslimgemeenschap niet verontrusten.

Berichten over zogenaamde vluchtelingen die zich misdragen worden zoveel als mogelijk verzwegen, want Belgisch goed bestuur vereist dat er geen olie op het vuur gegoten wordt.

Op de 15de IJzerwake willen we klare wijn schenken. De maskers af! Wij hebben lak aan ?Belgisch goed bestuur?. Zelfbestuur !!! Daar gaat het om.

Tot in Steenstrate, om geworteld in onze traditie de bakens te zetten naar Vlaamse onafhankelijkheid.

IJzerwake kocht onlangs de parkeerweide naast onze weide en legde een nieuwe weg aan voor de Wake. Deze noodzakelijke investering in de toekomst van de IJzerwake werd meter na meter betaald met de bijdragen – groot en klein – van duizenden Vlaamsgezinden. Hierdoor kunnen we iedereen in de meest optimale omstandigheden ontvangen op de 15de IJzerwake.

Gegevens

Datum:
28 augustus 2016
Tijd:
11.00u - 16.00u

Locatie

Ijzerwake
Van Raemdonckstraat
Ieper, 8900

Organisator

Ijzerwake
Telefoon:
03 238 27 49
E-mail:
info@ijzerwake.org
Site:
www.ijzerwake.org