Klanten die zaterdag hun wekelijkse inkopen deden bij Albert Heijn Zaventem keken verbaasd op toen ze vaststelden dat een van de winkelrekken waar ze normaal hun traditionele producten vonden, leeggehaald was en dat die producten vervangen waren door enkel Turkse producten. De verbazing was des te groter omdat Albert Heijn Zaventem reeds een niet onaanzienlijke ruimte voorbehoudt aan “halal” producten. Dat volstond klaarblijkelijk niet; binnenkort misschien ook nog een rek voor producten uit zwart Afrika?

Dit is een klein maar typisch voorbeeld van de “verdringing”, de “omvolking”, die sluipend plaats heeft. Zoals op alle vlakken wordt de Europeaan teruggedrongen en moet hij wijken. Ook op culinair vlak dus, ook wat de eigen voedingsproducten betreft.

De desillusie was compleet toen de klanten bij het verlaten van AH geconfronteerd werden met een caissière  m e t  hoofddoek die wellicht de Afrikaans-Maghrebijnse regels van sociale omgang toepast, maar in de verste verte geen benul heeft van de regels van elementaire beleefdheid die in Europa gelden. Ze “smeet” omzeggens de waren die van de rolband kwamen, richting klant. Bovendien sprak ze klanten in het Frans aan…. Reactie van die klanten: “zoiets hebben we nog nooit meegemaakt”…

Niet goed bezig Albert Heijn!