Vlaams Belang reageert bijzonder afwijzend op het asielakkoord van de federale regering waarbij 400 asielzoekers in Kampenhout zullen worden gedropt. “Vlaams-Brabant is geen vergaarbak waar Vivaldi de nefaste gevolgen van zijn beleid in kan deponeren”, reageert Vlaams parlementslid Klaas Slootmans.

Het kernkabinet is het woensdagnacht eens geworden over een migratiedeal. Die houdt in dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) structureel extra opvangplaatsen zal creëren, bijvoorbeeld via containers, op voorwaarde dat de achterpoortjes in de Opvangwet worden gesloten.

In Kampenhout zouden daarbij 400 containeropvangplaatsen worden gecreëerd op de slipschool van de federale politie. Los van de vergunningsvereisten voor een dergelijk containerdrop huivert de Vlaams-nationale partij van het idee om een dergelijk grote mensenmassa in Kampenhout de vestigen. “Onze regio behoort nu al tot de meest vervreemde en ontheemde van het land. Meer dan een derde van de inwoners in Halle-Vilvoorde is van vreemde herkomst. De grenzen van wat we aankunnen zijn niet bereikt, ze zijn overschreden”, argumenteert Slootmans. Uit een bevraging van De Standaard van vandaag bleek trouwens dat meer dan 75 procent van de Vlaamse gemeenten geen extra opvangplaatsen wil.

Volgens Slootmans dienen de Franstalige meerderheidspartijen die permanent aansturen op meer opvangplaatsen zelf hun verantwoordelijkheid nemen. “Indien zij zo toch zo ruimhartig willen zijn voor asielzoekers uit alle windstreken, dat ze dan consequent zijn en zelf opvang voorzien en niet zoals nu de ellende afwentelen op de Vlaamse Rand”.

Meer fundamenteel pleit de partij voor een asielstop. “Asielzoekers die 15 veilige landen zijn doorkruist, komen hier niet voor de veiligheid, maar voor de royale sociale zekerheid. Zolang men de sociale zekerheid niet afschermt zal dit land een aantrekkingspool blijven voor gelukzoekers”.