Na de verrassende bekendmaking dat Dries Van Langenhove stopte als parlementslid, kwam Joris de Vriendt uit Scherpenheuvel-Zichem in beeld als opvolger. De Vriendt legde op donderdag 9 februari de eed af als Kamerlid en maakte hiermee zijn debuut in de nationale politiek.

Joris De Vriendt die tot dan werkte als fractiesecretaris voor Vlaams Belang in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement had tot maandagmorgen bedenktijd gekregen maar zondag had hij al de knoop doorgehakt en liet hij nationaal voorzitter Tom Van Grieken weten zijn parlementair mandaat op te nemen in de kamer als vervanger van Dries Van Langehove. De Vriendt was eerste opvolger bij de federale verkiezingen van 2019 en haalde 4.649 voorkeurstemmen voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant.

“Ik heb even alles op een rijtje moeten zetten, maar ik neem graag de uitdaging aan”, laat Joris De Vriendt, voorzitter van Vlaams Belang in Scherpenheuvel-Zichem weten. “Het is een grote verantwoordelijkheid en ik zal de leemte die Van Langenhove achterlaat niet volledig kunnen vullen maar ik kom in een goed werkende ploeg terecht. Ik weet dat samenwerken belangrijk is in de politiek. “

Bevoegdheden

Ondertussen heeft fractievoorzitser Barbara Pas het werk herverdeeld. Pas neemt de plaats in van Van Langenhove voor het dossier immigratie in de commissie Binnenlandse zaken. De Vriendt neemt van haar dan de commissie Grondwet en bestuursvernieuwing over en van Van Langenhove de commissie mensenhandel.

Sterk team in regio Leuven

Nu het einde in zicht komt van de Vivaldi-regering en de verkiezingen van 2024 snel dichterbij komen, ziet Joris De Vriendt voor de regio Leuven mogelijkheden om met een sterkere ploeg voor de dag te komen. Hij zal een tandem gaan vormen met Vlaams parlementslid Suzy Wouters die net zoals hij in Scherpenheuvel-Zichem woont. Deze gemeente telt dan drie nationale mandatarissen.  Allessia Claes (N-VA) en Suzy Wouters (Vlaams Belang) zijn beiden Vlaams parlementslid en Joris De Vriendt als lid van de Kamer. “Ik zal mijn uiterste best doen om mijn gemeente, Oost-Brabant en de ganse provincie goed te vertegenwoordigen.”