Moeten we onze kinderen misschien binnenhouden?

Aan het station van Halle en sportcentrum De Bres zijn in de voorbije dagen verschillende tieners en vrouwen overvallen. In één geval is er sprake van liefst twintig verdachten, van wie er één zelfs een pistool bovenhaalde. De daders zouden voornamelijk uit het Waalse Tubeke afgezakt komen.

Afpersing, steaming, wapenvertoon en vechtpartijen: helaas kent ook Halle de fenomenen maar al te goed. Een groot deel ervan blijkt toe te schrijven aan jongeren uit het Waalse Tubeke. De slachtoffers zijn dan weer veelal vrouwen en jongeren. Zoals de 13-jarige Bram, die dit jaar al twee keer overvallen werd aan het station. “Afgelopen zaterdag ging hij rond 18.30 uur met zijn zus een vriendin opwachten, die met de trein kwam“, vertelt zijn moeder Carine De Cock. “Terwijl mijn dochter in een winkel een flesje cola gaan halen was voor iemand die onwel geworden was, bleef Bram met die vriendin op het plein staan. Op dat moment kwamen twee mannen en een vrouw naar hem toe. Ze haalden een mes boven en eisten zijn iPhone. Bram en die vriendin zijn meteen naar De Bres gelopen, waar de uitbater van de cafetaria de politie alarmeerde. Mijn dochter was dan weer in paniek omdat ze haar broer en vriendin niet meer vond.

Een traumatiserende ervaring, en helaas niet de eerste. “Op 28 januari was Bram ‘s avonds met een vriend naar de nachtwinkel aan het station gegaan“, vervolgt Carine. “Plots kwamen vijf gasten rond hen staan. Ze namen zijn bankkaart af en onder bedreiging van een mes moest hij hen ook de pincode geven. Terwijl vier van hen rond mijn zoon en zijn vriend bleven staan, haalde de vijfde overvaller honderd euro af – de volledige som op zijn rekening. Daarna heeft Bram zijn kaart teruggekregen. In het politiecommissariaat kon hij drie van de vijf daders op foto herkennen. Volgende week mag hij op gesprek bij de dienst Slachtofferbejegening van de politie, want ik weet zelf niet hoe ik hem hierin moet bijstaan. Het maakt mij allemaal zo kwaad.

Pistool
Gilles Blondeau, woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde, kan drie feiten van afgelopen dinsdag bevestigen. Om 19.26 uur gingen vijf jongeren aan de haal met een handtas. Tien minuten later werden een moeder en dochter bedreigd door vijftien à twintig daders, van wie er één een pistool had. Kort na 21 uur was er ook nog een afpersing waarbij één verdachte honderd euro kon stelen van zijn slachtoffer. “Diezelfde avond werd ook een tiener aan De Bres belaagd door een groep jongeren, die sigaretten wilden“, weet De Cock. “Hij weigerde, waarop het tot wat duw- en trekwerk kwam en één van de verdachten een pistool bovenhaalde.” Uit goede bron vernamen we dat de feiten van dinsdag wellicht losstaan van de twee overvallen op de zoon van Carine.

Carine zelf wil intussen meer blauw op straat zien. “Ook anoniem, zodat ze die gasten kunnen oppakken“, zegt ze. “Het begint echt uit de hand te lopen. Kinderen mogen toch buiten komen en naar leuke locaties gaan, zoals het skatepark en De Bres? Anders moeten we ze binnen voor de televisie opsluiten.

Burgemeester Dirk Pieters (CD&V) bevestigt dat de politie weet heeft van de overvallen, en ze ook grondig onderzoekt via onder meer camerabeelden. “Onze agenten hebben al veel aandacht voor die locaties, waardoor er eigenlijk geen extra inspanningen meer mogelijk zijn“, zegt Pieters. “Het is ook zo dat zo’n feiten zich niet elke dag voordoen. Voorts zijn de politieploegen na een melding binnen twee à drie minuten ter plaatse, wat in veel gevallen ook bruikbare identiteitsgegevens oplevert.

HLN – 04/03/2017 – TOM VIERENDEELS