De BHV-wetsvoorstellen worden volgende week in ijltempo door het Parlement gejaagd. Terwijl de Octopuspartijen nog aan het bakkeleien zijn over de amendementen en geen blijf weten met de scherpe kritiek van de Raad van State, worden zowel in Kamer als Senaat nu reeds volledige werkdagen gereserveerd voor de behandeling van de wetsvoorstellen, met inbegrip van avond- en nachtzittingen.

Gisteren werd op het bureau van de Kamer beslist om zowel maandagnamiddag, dinsdag als woensdag te reserveren. Woensdag gaat men naar verluidt door tot de finish.

Vanmiddag kregen we de agenda in de Senaat: daar worden maandagnamiddag én maandagavond voorzien vanaf 19 uur, dinsdag de hele dag en ’s avonds, woensdagvoormiddag en vrijdag de hele dag en avond. De meeste reguliere commissies worden opgeschort. Dit schema werd, tegen alle tradities in, niet eens voorgelegd aan het bureau van de Senaat. We glijden er stilaan af naar een dictatuur van de meerderheid.

Het Vlaams Belang is ten zeerste geschokt door het anti-parlementaire gedrag van de Octopuspartijen, die de wetsvoorstellen duidelijk op uiterst korte tijd “met de karwats” door het parlement willen jagen. Men voorziet wel vele uren behandelingstijd, maar tegelijk worden de normale geplogenheden bij zulke belangrijke voorstellen, zoals hoorzittingen, onmogelijk gemaakt.
Het beeld van de karwats werd vanmiddag ongewild maar ten overvloede onderstreept door Staatssecretaris Wathelet in de Senaat, toen die in antwoord op een vraag van Senator Laeremans inzake de timing van de Staatshervorming, stelde dat het Parlement aan een stevig ritme wordt onderworpen. De parlementsleden worden door de regering met andere woorden gedegradeerd tot muilezels, die met de zweep vooruit gejaagd worden.

Uiteraard zal één en ander ons niet beletten onze beste krachten aan te wenden voor stevig oppositiewerk.

Gerolf Annemans
Volksvertegenwoordiger

Bart Laeremans
Senator