Gautier Calomne, volksvertegenwoordiger voor de Franstalige liberalen (MR), wil dat de metro wordt doorgetrokken naar Overijse. De eindhalte van metrolijn 5 moet volgens hem niet langer Hermann-Debroux in Oudergem zijn, maar moet in Overijse komen te liggen. Calomne wil de metro langs alle kanten doortrekken naar de Vlaamse Rand: niet alleen in Overijse, maar ook in Grimbergen, Wezembeek-Oppem en Drogenbos. Kostprijs: 10 miljard euro.

Het is een knettergek idee. De Franstalige partijen willen Brussel de facto uitbreiden via de “Brusselse metropolitane gemeenschap”. Via de metro willen ze een groot deel van Vlaams-Brabant inlijven in het Brussels gewest. Ze willen hun wanbeleid, dat juist voor zoveel stadsvlucht zorgt, uitsmeren over de Vlaamse Randgemeenten. Het enige waar ze in slagen, is het exporteren van hun problemen.

Overijse heeft bovendien die metrohalte niet nodig. Wie de metro wil nemen, kan behoorlijk snel aan Hermann-Debroux geraken via de gereserveerde rijstrook voor het openbaar vervoer. Bovendien wordt de Druivenstreek ook ontsloten door het spoor. Overijsenaren kunnen gemakkelijk met de trein naar Brussel via Hoeilaart of Groenendaal, of zelfs via Terhulpen of Genval.

Tientallen miljoenen werden al geïnvesteerd in de uitbouw van een gewestelijk expresnet (GEN) rond Brussel, maar de werken liggen al een jaar stil omdat het geld op is. Dit zal waarschijnlijk uitdraaien op een zoveelste gigantische verspilling van het geld van de belastingbetalers. En terwijl dat nog niet goed is doorgedrongen bij de publieke opinie, pakt zo’n Franstalige liberaal al uit met een nieuw plan: 10 miljard om het metronet uit te breiden! Geen wonder dat we met zulk een staatsschuld opgescheept zitten…

Philip Claeys,
Ondervoorzitter Vlaams Belang