Hieronder kan u drie persberichten van de afgelopen dagen terugvinden met betrekking tot de Corona-crisis. Wij raden in ieder geval de richtlijnen inzake hygiëne en afstand-houden strikt aan.
Vlaams Belang Jongeren zetten boodschappen-actie voor zwakkeren op poten
De Vlaams Belang Jongeren (VBJ), de jongerenafdeling van het Vlaams Belang, zetten een grootschalige steunactie op poten om gehandicapten, ouderen en andere kwetsbaren die nu moeilijk spullen of boodschappen kunnen inkopen, te helpen. De organisatie zet haar vijf provinciale coördinatoren in als centrale spillen om de inspanning te coördineren. Bedoeling is dat zij boodschappenlijstjes noteren waarna de lokale VBJ-afdelingen worden geactiveerd. “Nu moeten we onze politieke geschillen opzij kunnen zetten e n als jeugd de handen in elkaar kunnen slaan, of we nu links of rechts zijn”, zo vertelt kandidaat-voorzitter van VBJ en initiatiefnemer Filip Brusselmans (22).
De Vlaams Belang Jongeren organiseren onder de noemer ‘VBJ helpt mee’ een landelijke actie om hulpbehoevenden, die door de semi-lockdown moeilijkheden hebben om boodschappen te doen, te voorzien van dringende levensmiddelen zoals medicijnen, voeding of drinken. Concreet zullen alle regio-coördinatoren van VBJ de aanvragen centraliseren en dan delegeren aan de afdelingen. Het enige wat hulpbehoevenden moeten doen is hun boodschappenlijstje doorgeven via telefoon, e-mail of zelfs sociale media.
Vlaams Belang Jongeren roepen andere jongerenpartijen op om mee te helpen
“We gaan hierbij de geldende medische adviezen strikt opvolgen en afdwingen. De handen worden gewassen voor en na het winkelen. Fysiek contact, of zelfs gesprekken dichter dan drie meter met de hulpbehoevenden, zullen we vermijden. De spullen zetten we dan af aan de deur, we bellen aan, en houden opnieuw voldoende meters afstand”, zo legt Brusselmans – die voor de actie op de volle steun kan rekenen van huidig VBJ-voorzitter Bart Claes – verder uit. “Intergenerationeel contact kan immers gevaarlijk zijn, vooral dan voor de ouderen zelf. Maar nu is de moment om onze politieke geschillen opzij te zetten en als jeugd de handen in elkaar te slaan, of we nu links of rechts zijn. Dit in het bijzonder voor zij die voor ons dit land opbouwden. Ik roep bij deze de andere jongerenpartijen op om mee te helpen, zodat zeker niemand achterblijft.”
Opmerkelijk, Jens Reynaerts (18) – een van de eerste Belgische corona-patiënten en het VBJ-bestuurslid door wiens ziekte eerder deze maand het voorzitterscongres van de jongerenpartij werd uitgesteld – zal eveneens meewerken aan de actie, maar van thuis uit. Intussen is de jongeman genezen verklaard, “maar ik ga me nu nuttig maken als telefoon- en mailoperator”, luidt het nog. “Veiligheid gaat immers boven alles.”
De vijf regiocoördinatoren zijn via deze wegen bereikbaar:
- Oost-Vlaanderen: Maarten Van Liedekerke – maarten.vanliedekerke@vbj.org of oost-vlaanderen@vbj.org.
- West-Vlaanderen: Tom Lamont – tom.lamont@vbj.org of west-vlaanderen@vbj.org.
- Antwerpen: Gilles Buls – gilles.buls@vbj.org of antwerpen@vbj.org.
- Limburg: Jorn Vanspauwen – jorn.vanspauwen@vbj.org of limburg@vbj.org.
- Vlaams-Brabant: Matthias Vertommen – matthias.vertommen@vbj.org of vlaams-brabant@vbj.org.
Wie niet kan mailen, kan bellen naar 0471 77 79 42.
Vlaams Belang hekelt afschaffing P-treinen: “Nu net meer ruimte maken”
Het Vlaams Belang wil dat er de komende weken meer treinen worden ingelegd en draagt mobiliteitsminister François Bellot (MR) op om hiervoor het nodige te doen. Dat laat de partij weten nadat de NMBS zo’n honderdtal piekuurtreinen liet afschaffen. “Op dit moment piekuurtreinen afschaffen is waanzinnig winstbejag. Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven, maar w ie met de trein moet, moet dit kunnen met zoveel mogelijk sociale afstand.”
Vorige week installeerde de Nationale Veiligheidsraad een aantal noodmaatregelen zoals het sluiten van de scholen. Ook werd er opgeroepen maximaal thuis te blijven. Door een verminderde pendelvraag besloot de NMBS echter ook op het aanbod te minderen om zo minder kosten te maken.
Vlaams Belang vraagt Bellot en NMBS om coronaplan dat op korte termijn kan bijdragen aan strijd tegen coronavirus
“Onbegrijpelijk”, zegt Kamerlid Frank Troosters Frank Troosters (Vlaams Belang). “Op dit moment piekuurtreinen afschaffen is waanzinnig winstbejag. Iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven, maar wie met de trein moet, moet dit kunnen met zoveel mogelijk sociale afstand. Bellot moet de NMBS-top terugfluiten en net meer treinen tijdens de piek opleggen.”
Concreet wil het Vlaams Belang dat Bellot de medische adviezen van experts als viroloog Marc Van Ranst opneemt en oplegt aan de NMBS. De raden van bestuur en de directiecomités van NMBS en Infrabel moeten tevens een ‘coronaplan’ op poten zetten om de besmettingen zoveel mogelijk in te dijken. “Dat moet gaan over maatregelen in de stations, voor de passagiers en het personeel, maar ook over het inleggen van meer treinen om het sociaal contact tijdens de piekuren te minimaliseren.” Troosters zal donderdag minister Bellot interpelleren over de materie en de eisen van het Vlaams Belang
Coronacrisis: Vlaams Belang dient voorstel in voor federaal horeca-Noodfonds
Het Vlaams Belang is tevreden dat er eindelijk doortastend wordt opgetreden door de overheden. De nationalistische partij is echter wel bezorgd omwille van de economische klappen die er nu zitten aan te komen, niet in het minst voor de horeca-sector. Daarom diende het Vlaams Belang in de Kamer van Volksvertegenwoordigers vandaag een voorstel in om een Noodfonds voo r de horeca in het leven te roepen, dit in aanvulling op de reeds bestaande Vlaamse steunmaatregelen.
Gisteren communiceerde de Nationale Veiligheidsraad dat tijdens de komende drie weken alle horeca-zaken moeten sluiten. Vlaams Belang heeft begrip voor de ingrijpende maatregelen om het corona-virus te bestrijden, maar wil dringend financiële steun voor de getroffenen. “De horecasector in dit land is een bijzonder belangrijke werkgever, maar stond al flink onder druk”, zo zegt Kamerlid en auteur van het wetsvoorstel Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Denk aan allerhande maatregelen zoals de ‘witte kassa’, een ondoordacht mobiliteitsbeleid in de steden – zoals de LEZ-regels – en drie opeenvolgende accijnsstijgingen.”
Eerder werden er enkele compenserende maatregelen genomen, zoals de tijdelijke werkloosheid door overmacht te verlengen tot 30 juni 2020 of een betalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen en btw, een vermindering van de voorafbetalingen en een Vlaamse steunregeling voor de horeca.
“Terechte maatregelen, maar die zijn echter een druppel op een hete plaat en compenseren niet het meer dan stevige inkomensverlies voor de horeca gedurende deze bijna-‘lockdown’ en de lastige periode die erna zal volgen”, aldus nog Van Lommel. “Het is noodzakelijk dat we zo snel mogelijk deze maatregel treffen, om te voorkomen dat deze coronacrisis het einde zou betekenen van heel wat restaurants en cafés die het nu reeds moeilijk hebben.”