Het Vlaams Belang is bijzonder verontwaardigd over de uiterst laffe houding van de Vlaamse regering en van N-VA-minister Muyters inzake de Gordel. Terwijl zelfs Europees Raadsvoorzitter Van Rompuy aankondigt dat hij zeker in Sint-Genesius-Rode wil starten, trekt de Vlaamse regering haar staart in en verschuift ze het vertrekpunt van de Gordel braafjes van Rode naar Alsemberg. Dit komt neer op een regelrechte vlucht. Muyters voert hiermee op een slaafse wijze, pink op de naad van de broek, uit wat de Fransdolle burgemeester van Rode gisterenavond geëist had, namelijk dat de Gordel zou georganiseerd worden in Beersel.

De Vlaamse regering geeft hiermee niet alleen toe aan francofone haatpredikers, veel erger is dat ze hiermee laat uitschijnen dat ze over haar eigen grondgebied niets te zeggen heeft. De boodschap naar de bestierders van de faciliteitengemeenten is duidelijk en ondubbelzinnig: doe uw goesting, kuis de Vlamingen gerust buiten, de Vlaamse regering zal de andere kant opkijken. Het gaat om het zoveelste signaal dat de Vlaamse overheid de inwoners van de Zes laat vallen en helemaal overlaat aan de francofone arrogantie.

Het Vlaams Belang blijft van mening dat het onbehoorlijk bestuur van de Rodense meerderheid perfect gesanctioneerd had kunnen worden met het zenden van een regeringscommissaris. Als minister van Binnenlandse Aangelegenheden kan Bourgeois in zo’n situatie onmiskenbaar met zulke ordemaatregel tussenkomen.

En zelfs indien daarover juridische haarkloverij zou ontstaan, dan nog was er het vaste voornemen van de N-VA om ‘buiten de lijnen te kleuren’ (De Wever, 8 juni 2009). Vandaag gebeurt precies het tegenovergestelde: de Vlaamse regering heeft meer dan ooit voordien schrik van haar eigen schaduw.

Bruno Valkeniers
Voorzitter Vlaams Belang

Joris Van Hauthem
Fractievoorzitter

Bart Laeremans
Senator