De verhalen hierbij geven een klein inzicht in wat buschauffeurs dikwijls meemaken op hun dagelijkse rondes. Wij hebben enkele aanpassingen aangebracht om de identiteit van de chauffeur te beschermen. Lees mee, hetgeen u in de traditionele media niet te lezen/zien krijgt;

VERHAAL 1

‘Dag,

Ik zou je graag iets laten weten.

Vandaag heb ik een dienst gereden op lijnen XXX en XXX. (Leuven-Tienen-Diest)

Helaas is er vandaag een voorval geweest op mijn bus tijdens een rit lijn XXX richting Diest.

Een passagier die kennissen had bij De Lijn heeft contact opgenomen met de politie aangezien er problemen waren met allochtonen die achteraan waren opgestapt.

De allochtonen, vermoedelijk uit Zwart-Afrika (Eritrea of dergelijke) hadden een fles bier open gedaan, vervolgens met de stop naar mensen hun hoofd gesmeten om daarna de fles laten te vallen op de grond zodat de ganse bus onder de alcohol was gemorst.

Omstreeks 15u was ik in Tielt-Winge stelplaats waar vervolgens ook de politie ter plaatse kwam. Deze hebben de personen van de bus afgehaald waarop ik mezelf heb kwaad gemaakt en geeist dat ze de aanhangwagen van de bus moesten proper maken. Dit is zonder morren gebeurd.

MAAR waar het om gaat: de man van het desbetreffende koppel had een bevel gekregen om het grondgebied te verlaten. Hij was dus ILLEGAAL in Belgie!

De politie heeft hem meegenomen in de combi en het STRAFFE AAN DEZE ZAAK : Ik ben verder gereden naar Diest om vervolgens een rit van Diest terug naar Leuven te rijden en ter hoogte van Bekkevoort Kerk stond hij terug aan de halte! Nog geen half uur nadien is hij terug op vrije voeten!

Hoe is dit in godsnaam mogelijk??

Ik was razend!

Ik heb met de politie ter plaatste gesproken en moeten vaststellen dat deze mensen gewoon MACHTELOOS staan.

Ze krijgen met zulke voorvallen AMPER contact met de desbetreffende instanties in Brussel.

Ik heb mijn steun uitgesproken met hun want dit kan zo niet verder.

Hopelijk kan U hier iets mee.’

VERHAAL 2

‘Onlangs is er nogmaals een voorval geweest op mijn dienst die ik verzekerde, namelijk grotendeels tussen Leuven en Tienen.

Blijkbaar zou er in de vooravond, een aantal minuten voor het arriveren in Tienen, een discussie geweest hebben tussen 3 allochtonen en een Vlaming over het dragen van mondmasker op de bus.

De exacte reden weet ik niet maar de Vlaming heeft een slag in het aangezicht gekregen door een van die allochtonen.

Geen enkele reiziger, zelfs de persoon in kwestie niet, heeft niks komen zeggen of geroepen om hulp/politie.

Ik ben dit te weten gekomen vlak voor de laatste halte toen een dame iets kwam zeggen over een woordenwisseling die er geweest heeft.

Aan het station in Tienen ben ik gaan kijken achter in de bus, de allochtonen waren blijkbaar al afgestapt voordien.

De persoon in kwestie die een slag in het aangezicht had was wel dronken maar had wel een wonde in het aangezicht.

Ik vroeg hem waarom hij niets komen zeggen is zodat ik politiebijstand kon vragen en zijn antwoord was: wat haalt het allemaal nog uit?

Het nadeel is ook dat er geen camerabewaking aanwezig was op mijn bus die het voorval heeft kunnen filmen.

Ik voelde mij gisteren machteloos en had oprecht te doen met die persoon.

Vandaar dat ik dit even liet weten om nogmaals een incident te hebben met allochtonen, het begint de spuigaten uit te lopen.

Ik werk al XXX-jaar als buschauffeur voor De Lijn en het begint me echt tegen te steken hoe alles loopt.’