FC Machelen -zeker niet te verwarren met KCS Machelen- is een voetbalploeg of eerder “bende” uit provinciale D. De gemeente Machelen-Diegem stelde de mooie velden en infrastructuur van de Bosveldsite tot voor kort ter beschikking van de ploeg. FC Machelen is eigenlijk een Turkse club. Voorzitter is Berkan Tufan. De spelers en staf zijn voor 99% elementen met Turkse achtergrond. Inclusiviteit en diversiteit worden bewust geweerd en afgehouden. Sinds de oprichting van de club waren er klachten over het onsportief en agressief gedrag. Spelers en spelertjes van de tegenpartij werden bedreigd, fysiek aangepakt, uitgescholden en zelfs tot buiten het veld ge(ver)volgd. De trainer en stafleden van de tegenpartij ondergingen hetzelfde lot. Bij elke match was er wel een vechtpartij. Elke ploeg die FC Machelen als tegenstander kreeg leefde met angst naar de confrontatie toe. Er werden omwille van incidenten reeds matchen stilgelegd en ploegen weigerden tegen de geweldenaars te spelen. Het is onwezenlijk dat de voetbalbond niet eerder is opgetreden.

De maat is nu eindelijk vol. Hiervoor moest een speler van OHR Huldenberg B op 30.01.22 met de MUG in ernstige toestand naar het ziekenhuis afgevoerd worden. Hij kreeg een levensbedreigende klap op het strottenhoofd. Een echte schande! Er moest nu wel opgetreden worden; zelfs voor het gemeentebestuur van Machelen-Diegem is er een limiet aan “tolerantie”. De toegang tot de Bosveldsite werd met onmiddellijke ingang aan FC Machelen ontzegd. Mocht de clubleiding enig zelfrespect hebben dan had zij de club o n t b o n d e n. Ze deed echter het tegendeel en ging onmiddellijk op zoek naar een nieuw terrein. Dat werd ei zo na gevonden op Vilvoords grondgebied, nl. het terrein van Sporting Tange. De Vilvoordse sportschepen kwam tussen en FC Machelen ving bod. Hij stelde: “ Een ploeg met een kwalijke reputatie waartegen geen enkele ploeg meer wil spelen, is niet welkom bij ons!” Wij weten dat intussen Zaventemse clubs/velden door FC Machelen werden benaderd.

Wij vragen dat het Zaventems gemeentebestuur het voorbeeld van Machelen en Vilvoorde zal volgen en de club om veiligheidsredenen niet zal toelaten terreinen op Zaventems grondgebied te gebruiken. Gebeurt dit wel dan zullen wij tot ruim protest oproepen. Epiloog: de agressor die de slag toebracht kreeg -onder druk van de ziedende FC Machelen supporters- van de would-be scheidsrechter slechts een gele (!) kaart. Om door de voetbalbond gesanctioneerd te worden is een rode kaart nodig… Hopelijk leidt de klacht die bij de politie wegens slagen en verwondingen werd ingediend tot meer, namelijk tot een veroordeling. Onze suggestie aan de voetbalbond: neem het stamnummer van FC Machelen af!

Ludo Monballiu