De jongste maanden was er heel wat te doen rond de nieuwe fietsstraten en de trajectcontroles in Tremelo en Baal. Terecht: uit cijfers blijkt dat de trajectcontroles intussen al meer dan 850.000 euro hebben opgebracht. Het Vlaams Belang Tremelo-Baal dringt aan op een evaluatie en herziening.

“Heel wat nieuwe fietsstraten hebben ongetwijfeld een meerwaarde voor de fietsers in de gemeente. Maar andere fietsstraten zijn nutteloos, hinderlijk of zelfs ronduit gevaarlijk, of werden bijzonder slecht ingericht. Ook de aangepaste voorrangsregels en de plejade aan verkeersborden waarvan niemand de zin of betekenis snapt, mogen wat ons betreft op de schop ”, zo zegt Vlaams Belang gemeenteraadslid Alain Verschaeren. Het Vlaams Belang keurde bij de invoering van de nieuwe fietsstraten dan ook niet alle trajecten goed.

De nieuwe trajectcontroles werden wel door alle gemeenteraadsleden goedgekeurd. Toch is het Vlaams Belang van oordeel dat een herziening ervan noodzakelijk is. “Trajectcontroles kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid – zeker in de buurt van scholen”, aldus Verschaeren. “Maar we stellen vast dat heel wat trajectcontroles hun doel voorbijschieten. Ze zorgen net voor meer verkeersonveiligheid, en hun enige ‘meerwaarde’ blijkt het spijzen van de gemeentekas en die van de beheerder van de camera’s.” Daarom wil het Vlaams Belang de trajectcontroles stuk voor stuk evalueren, en aanpassen waar nodig. “Waar automobilisten meer op hun kilometerteller moeten letten dan op het verkeer rondom hen, stijgt de verkeersonveiligheid!”

Ook pleit de partij voor dynamische zones. “Dat men in een winkelstraat of in de nabijheid van scholen tijdens de schooluren een zone-30 installeert, dat is perfect begrijpelijk. Maar ’s avonds en ’s nachts kan daar door het gebruik van dynamische borden perfect weer een zone-50 van gemaakt worden”, besluit Verschaeren. “Koppig blijven vasthouden aan een zinloze en zelfs gevaarlijke zone-30 heeft absoluut niets meer te zien met verkeersveiligheid, maar enkel en alleen met het verder financieel uitpersen van de automobilisten.”

Stijn Hiers
Perswoordvoerder Vlaams Belang Tremelo-Baal

M: +32 (0) 477 854 435