Het aantal migranten dat op snelwegparkings in vrachtwagens tracht te klimmen, neemt toe, net als het aantal gewelddadige feiten dat hiermee gepaard gaat. Dat zei Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte vandaag tijdens de provincieraad.

Hij antwoordde op een vraag van Jan Laeremans (VB) naar aanleiding van een nieuw gewelddadig incident afgelopen nacht op de parking langs de E40 in Groot-Bijgaarden waarbij een chauffeur afgevoerd werd met een messteek. Het volledige persartikel kan u hier lezen.

Hieronder de tussenkomst van Jan Laeremans:

Mondelinge vraag aan de gouverneur 6/12/2016

Deze morgen hoorde ik in het radio2-nieuws dat er ernstige problemen zijn in Groot-bijgaarden, waar vluchtelingen -allicht afkomstig van het opgedoekte kamp in Calais – vrachtwagenchauffeurs overvallen.

Ik geef hier het artikel op deredactie.be van vandaag

“Het aantal gewelddadige incidenten met vluchtelingen langs de E40 in Groot-Bijgaarden neemt toe. Verschillende vrachtwagenchauffeurs zijn er op en rond het parkeerterrein aangevallen.

Ook de politie merkt dat er een stijging is van het aantal gewelddadige incidenten. “Terwijl het vroeger beperkt bleef tot het ongezien aan boord proberen te kruipen van de vrachtwagen, zien we nu dat de aard van de incidenten erger wordt”, vertelt Sofie Schuddinck van de politie van Dilbeek. “Zo hebben we al twee incidenten kunnen vaststellen met messteken. Vluchtelingen vielen de vrachtwagenchauffeurs aan en bedreigden hen om hen te overvallen of om aan boord van de vrachtwagen te geraken.”

De incidenten zijn ook niet langer beperkt tot het parkeerterrein langs de E40 in Groot-Bijgaarden en de weides daaromheen. Zo ziet de politie een uitbreiding naar de bedrijventerreinen in de omgeving.

Jan Van den Bosch heeft een transportbedrijf dat vlakbij gelegen is en kan erover meespreken. Onlangs werd een van zijn chauffeurs neergestoken en ook vannacht was er nog een incident. “Ik ga niet zeggen dat alle vluchtelingen gewapend zijn, maar er zijn er wel bij die messen op zak hebben en niet bang zijn om ze te gebruiken. Twee à drie weken geleden is een van onze onderaannemers die zijn nachtrust moest nemen bijvoorbeeld aangevallen.”

De politie van Dilbeek kan het probleem niet alleen de baas en wil overleg met de federale politie.”

Graag zou ik van de heer gouverneur willen horen welke maatregelen er tot hiertoe zijn genomen en welke bijkomende initiatieven er  volgens hem zouden moeten volgen om deze problemen aan te pakken.

Antwoord van gouverneur Lodewijk de Witte

De gouverneur begon met de stelling dat op dit moment enkel vrachtwagenchauffeurs het slachtoffer zijn – dat zal wel, maar het gaf ons wat de indruk dat hij het probleem wat wilde afzwakken – om daarna aan te geven dat het overleg hierover met de politie al een hele tijd bezig is.

Inklimming zou zich ook voordoen op de autosnelwegparkings in Heverlee en Aarschot en de problemen zouden inderdaad in stijgende lijn gaan, bovendien met bedreigingen tegen de chauffeurs. De politie zou geregeld smokkelaars oppakken, maar de volgende dag zouden anderen hun plaats innemen. (Tiens, waarom worden die kerels dan niet allemaal gezellig bij mekaar opgesloten in een grote vrachtwagen, dan kunnen ze eens voelen hoe leuk dat verblijf daar is?)

Verder zou het struikgewas op de parkings gesnoeid worden en overlegd worden met minister Weyts en met de andere provincies. Parkings afsluiten zou geen optie zijn omdat de feiten zich dan zouden verplaatsen naar plekken die helemaal onder de radar zijn, zoals bedrijventerreinen in de buurt.

Kortom, doortastende maatregelen zullen er allicht pas komen als er eerst doden vallen, vrezen we…