De “Union Francophone”  en de “Association Culturelle Francophone de Zaventem” wilden een “Arty Show” organiseren in cc De Factory te Zaventem. De organisaties zijn verbonden met de beruchte “asbl Citoyens de Zaventem”. Die organisatie is gevestigd in gebouwen van de gemeente St-Lambrechts-Woluwe, van waaruit burgemeester Maingain en zijn Défi (ex-FDF) kornuiten hun anti-Vlaamse acties en publicaties versus Zaventem, aansturen.

Het cultureel centrum moet openstaan voor alle bevolkingsgroepen, dat is nogal evident. Niet echter voor een groep die de Vlaamse identiteit belaagt, Zaventem een tweetalig statuut wil geven, agressief en beledigend te opzichte van onze cultuur optreedt. Geen Vlaams masochisme!

De aankondiging voor de activiteit gebeurde enkel in het Frans, en dit in eentalig Franse publicaties. Terecht vond een fractie van het gemeentebestuur dat dit niet kon en dat gebruik van het cc aan de Franse extremisten moest ontzegd worden. Dat was ook onze mening, die van VVB e.a. en er ontstond de facto een “Vlaams-nationaal front”.

De Franstaligen wilden een precedent scheppen, zich legitimeren, aanvaardbaar maken. De houding van burgemeester Holemans en de open Vld Fractie in de gemeenteraad was onbegrijpelijk. Voor hen was er geen probleem en de consequentie was dat haatprediker Maingain ongestoord zijn opwachting in het cc had kunnen maken. De gemeenteraadsverkiezingen naderen; wil open Vld om een of andere tactische reden een opening naar UF maken of laten? De communautaire spanning in het gemeentebestuur steeg, tot wij vernamen dat het evenement uit de programmering van het cc werd geschrapt. Dit dank zij de Vlaams-nationale vastberadenheid. De Franstaligen hebben aangekondigd  het nog eens te gaan proberen; ze zullen ons terug op hun weg vinden.

21.11.17