Gisterenavond werd in het cultureel centrum van Aarschot de feestelijke activiteiten bekend gemaakt die zullen plaatsvinden naar aanleiding van de 800steverjaardag van de stad Aarschot. Een moment waar de Vlaams Belang Jongeren met veel belangstelling naar uitkeken. Dit is een uniek en vooral een ideaal moment om samen met alle inwoners Aarschot op een onvergetelijke manier in de schijnwerpers te plaatsen.

De belangrijkste activiteiten die op het programma staan zijn onder andere: geplande stadswandelingen, enkele tentoonstellingen in het museum, een Barokorkest in de kerk, een historische modeshow en een evocatie over Sint-Rochus en de Sint-Rochusverlichting. Bij het bekend maken van het programma ontstond er grote teleurstelling bij de Vlaams Belang Jongeren.

De Vlaams Belang Jongeren twijfelen er niet aan dat het allemaal leuke en gezellige activiteiten zijn. Toch hadden wij meer activiteiten verwacht waarbij het grote publiek zou betrokken worden. Van de evocatie zijn er bijvoorbeeld maar 3 voorstellingen waarbij telkens plaats is voor slechts 600 bezoekers. Hetzelfde geldt voor het Barokorkest waarbij de plaatsen in de kerk beperkt zijn. En de inkomtickets zijn duur, voor het Barokorkest zouden deze ongeveer 18€ kosten!

Voorlopig vinden er ook geen activiteiten plaats op de Bonewijk of op het Schaluin en dan spreken wij nog niet over de Aarschotse deelgemeenten! De Aarschotse jeugd (de scholen, de Chiro, de Scouts, enz…) zijn nergens bij betrokken. Burgemeester André Peeters (CD&V) deed begin deze week wel een oproep aan alle handelaars en verenigingen om met unieke voorstellen of leuke ideeën op de proppen te komen. Volgens ons is dat nu veel te laat… Het stadsbestuur had alle verenigingen er vanaf het begin moeten bij betrekken!

Onze conclusie is duidelijk. Voor 800 jaar Aarschot mag het wat meer en vooral feestelijker zijn. Het was veel beter geweest indien men een speciale werkgroep had opgericht die dit allemaal op een ordentelijke manier had kunnen uitwerken. Het stadsbestuur heeft, wat ons betreft, een unieke kans laten liggen om Aarschot in heel Vlaanderen op een unieke en onvergetelijke manier te promoten. Hier had men meer werk van moeten maken…

Andy Bonnyns
Voorzitter VBJ Regio Leuven
0472 517 652