In Vilvoorde protesteren CD&V en VLD met luide stemme tegen de vestiging van een centrum voor afgewezen vluchtelingen. Volgens de lokale kopstukken van beide partijen is het gebouw van Wegen en Verkeer aan de Luchthavenlaan ongeschikt en vangt Vilvoorde al voldoende asielzoekers op.

Het Vlaams Belang Vilvoorde wordt lichtjes onpasselijk bij zoveel hypocrisie: het zijn precies CD&V en VLD die in 2008 een gigantisch aanzuigeffect voor asielzoekers veroorzaakt hebben door een nieuwe regularisatieronde aan te kondigen voor illegale vreemdelingen. Ook N-VA tekende trouwens dat regeerakkoord van Yves Leterme.

Nu komen klagen dat er nog een centrum bijkomt in de streek (naast de vier bestaande in buurgemeente Steenokkerzeel) is van een hemeltergende schijnheiligheid. Toen CD&V, VLD en N-VA ja stemden in het Parlement, wisten zij precies wat het gevolg zou zijn: een explosie van het aantal asielaanvragen in de daaropvolgende jaren, net zoals in 2000 bij de eerste regularisatieronde onder Verhofstadt. Ten bewijze de cijfers: in 200 8 vroegen 15.940 personen asiel aan, in 2011 niet minder dan 32.270. Het Vlaams Belang heeft hiervoor gewaarschuwd, maar kreeg toendertijd geen gehoor bij CD&V, VLD en N-VA.

Het Vlaams Belang zal donderdagnamiddag staatssecretaris De Block interpelleren in de Kamer en desnoods betogen tegen de plannen voor een ”open centrum”. Vilvoorde kreunt al genoeg onder de vervreemding.

Filip De Man