In 2018 en 2019 kwam het tot een heftige strijd tussen de bewoners van de omgeving van de Kleine Kerkstraat te St-Stevens-Woluwe en de uitbaters van “Le QG”, een groots opgevatte shisabar. De bar werd zonder geldige stedenbouwkundige vergunning geopend en onmiddellijk bleek dat ze een “onnatuurlijk” element vormde in de residentiële wijk. Er was geluidsoverlast, wagens werden op het voetpad geparkeerd, er was nachtlawaai. Klachten van de bewoners en pogingen van deze laatsten om tot dialoog te komen met de uitbaters, vertegenwoordigd door Olivier Karakut, werden hautain weggelachen. Na intensief protest werd de zaak eind 2018 op bevel van de arbeidsauditeur en de burgemeester gesloten. Er werden diverse overtredingen -o.a. inbreuken op de arbeidswetgeving en de brandveiligheid- vastgesteld. De uitbaters verklaarden publiekelijk en provocatief dat de sluiting niet lang zou duren want dat “ze konden rekenen op de duurste Brusselse advocaten en dezen hadden ingeschakeld”. De zaak werd inderdaad vlug heropend maar de problemen bleven zich opstapelen en het was uiteindelijk de vrederechter die “Le QG” in juni 2019 liet sluiten.

Verrijzenis

Bij de sluiting in 2019 liet de scène van de waterpijprokers weten dat het een tijdelijk afscheid was en dat er zeker terug een shisabar te Zaventem zou herrijzen. Na een tijd zoeken werd effectief een pand in de Stationstraat gevonden dat grondig werd omgebouwd. Geld genoeg, dat hadden de initiatiefnemers expliciet laten uitschijnen en onder de misleidende benaming “KOA lounge”werd in november ’24 een shisabar geopend. De parallel met het avontuur in deelgemeente St-Stevens-Woluwe is opmerkelijk. Ook nu werd de zaak onwettig geopend vermits op het pand een bouwovertreding van toepassing was. De uitbater kreeg geen vergunning voor het plaatsen van waterpijpen en een rookkamer. De handelsactiviteit moest zich beperken tot een drankgelegenheid met snacks.

Gesloten groep

De shisabars onderscheiden zich op diverse punten van een gewone Europese horecazaak. Kenmerkend is het gebrek aan inkijk. Het is alsof er een nikab over de zaak ligt die het intern gebeuren in de instelling voor de voorbijganger en de buitenwereld afschermt, verbergt en verdoezelt. Er wordt veelal zwarte anti-inkijk folie of geëtst glas gebruikt. Geen pottenkijkers, geen transparantie om begrijpelijke redenen. Het interieur van de bars is meestal luxueus. Veel aandacht voor de binnenhuisinrichting met mooie zetels, een veranda en veel ruimte zodat de aanwezigen na hun sishagebruik rustig en ongestoord kunnen “uitblazen”. Dat is het concept. De sishabars richten zich op een bepaald publiek: veelal twintigers en dertigers met bcbg allure en met een Turkse, Arabische of Albanese achtergrond. Te herkennen aan hun wagenpark ook: voorkeur voor BMW, Mercedes of Audi; de cabriolet versie is zeer gegeerd. Nu en dan ook een Ferrari, zoals te St-Stevens-Woluwe… De geluidsinstallatie van de wagen speelt een grote rol; geluid op maximum is voor hen een uiting van macht en belangrijkheid. Qua uiterlijk zijn ze zeer verzorgd: Italiaans maatpak, dandy stijl, verzorgde haarsnit volgens Turkse mode…

Inclusie?

Typisch voor de scène van de bcbg-sisharokers is hun grondige afkeer voor regels, reglementen, wetgeving. Dat blijkt ook nu weer in Zaventem waar overeenkomsten geschonden worden en ze zich niet aan een gegeven woord houden. Zij beschouwen zich als een aparte klasse met een eigen gedragscode en alleen die telt voor hen. Ze gedragen zich hautain, elitair en pochen te pas en te onpas met de omvang van hun financiële middelen. Het is gissen hoe ze die vergaren… Ze voeren voor zichzelf de facto “apartheid” in. Geen integratie, de traditionele horecazaken zijn te min voor hen. Zij creëren hun parallelle wereld. “KOA lounge” werd door het gemeentebestuur gesloten wegens flagrant niet-naleven van de duidelijke bepalingen in hun horecavergunning. “Wanneer de uitbater in regel is, mogen de deuren weer open “, dixit dat gemeentebestuur. Voor ons mogen de deuren definitief dicht blijven. De ganse infrastructuur van KOA is op shisha geënt; de zaak die functie ontnemen zal de bestaansreden ervan teniet doen. Het is overigens niet ondenkbaar dat de onbetrouwbare directie de sishapraktijk illegaal zal verder zetten. Het hele opzet werkt de verbrusseling van onze gemeente overigens in de hand. Een groot deel van shisha publiek is uit Brussel afkomstig en Franstalig. In de Stationstraat is het reeds onveilig; KOA wil open houden tot 3 u. ’s morgens. Dat is een overlast die de inwoners er echt niet meer kunnen bijnemen. En hoe aan de gewone man/vrouw  uitleggen dat hij/zij een gasboete riskeert als hij/zij op het terras van “Hof ter Meeren” een sigaret opsteekt terwijl er recht tegenover een gegoede “elite” onbedreigd aan de vervuilende waterpijp hangt… De lokale VB afdeling volgt de zaak nauwgezet op.

LM