Sport is gezond. En dan hebben we het niet enkel over zwemmen, lopen, fietsen, … maar ook over denksport. Daarom wil het Vlaams Belang in Tremelo-Baal enkele openbare schaaktafels installeren.

Schaken is een eeuwenoude activiteit voor zowel jong als oud. Hoewel dit spel veelal binnen wordt beoefend, gaan steeds meer gemeenten – voornamelijk dan in het buitenland –  over tot het plaatsen van schaaktafels in openbare ruimtes. “En daar zijn heel wat goede redenen voor” zo zegt Vlaams Belang gemeenteraadslid Alain Verschaeren. “Zo brengen schaaktafels in de publieke ruimte mensen samen, waarbij ze op een gemoedelijke manier kunnen samenspelen en kennismaken.” Het is een spel dat door jong en oud gespeeld wordt. Het biedt in tijden van tablets, pc’s en spelconsoles een alternatief in de buitenlucht, dat ook de mentale gezondheid ten goede komt, maar dus ook het sociale isolement kan doorbreken.

Overal in het buitenland zijn openbare schaaktafels al lang ingeburgerd, maar Vlaanderen blijft wat dat betreft wat achter. Het Vlaams Belang wil van Tremelo-Baal een voortrekker maken, en diende dan ook een voorstel in om enkele vaste schaaktafels te voorzien op bijvoorbeeld de binnenplaats van de bibliotheek in Tremelo. Er is plaats genoeg en het is een rustige locatie nabij het centrum. De schaakstukken kunnen eventueel ontleend worden in de bibliotheek.

 Stijn Hiers, perswoordvoerder Vlaams Belang Tremelo-Baal

Zie ook: https://www.robtv.be/nieuws/komen-er-schaaktafels-op-de-binnenkoer-van-de-bibliotheek-van-tremelo-130989