Sinds kort kan een eenvoudige gele doos levens redden. Verscheidene gemeenten (21  Kempense gemeenten, maar onder meer ook Gent, Evergem en, op voorstel van het Vlaams Belang, Leopoldsburg) bezorgen de zelfstandig wonende 65-plussers, inwoners met chronische medische problemen of met een beperking namelijk gratis een gele brooddoos.

In de doos stoppen deze inwoners een formulier of een boekje met hun medische informatie, belangrijke contactgegeven, info over hun medicijnen, eventuele allergie├źn, enz. De doos bewaren ze in de koelkast. De gebruikers kleven ook een bijbehorende blauwe sticker aan de binnenkant van hun voordeur zodat hulpverleners weten dat ze een gele brooddoos met cruciale persoons-, contact- en medische gegevens bezitten. Door de doos op een uniforme plaats te bewaren: in de koelkast, vinden de hulpverleners ze onmiddellijk en sparen ze kostbare tijd uit. In een noodsituatie zijn de bewoners immers mogelijk niet meer in staat deze belangrijke informatie te geven.

Heel wat info over dit initiatief, dat is ontstaan in Canada, vindt u op de website van Welzijnszorgen Kempen.

Vlaams Belanger Eddy Longeval  vroeg tijdens de afgelopen gemeenteraad in Sint-Pieters-Leeuw om dit initiatief ook toe te passen, namelijk om deze levensreddende gele doos gratis aan te bieden aan alleenstaande 65-plussers en inwoners met een beperking of chronische ziekte.

Het voorstel werd goedgekeurd en zal dus eerdaags aan betrokkenen worden bekend gemaakt.De meerderheidsfracties koppelden er wel nog een aantal voorwaarden en techniciteiten aan vast. Progressieve partijen Groen en Vooruit steunden het voorstel niet.

Meer info bij Eddy Longeval, 0494/17.39.19, eddy.longeval@vlaamsbelang.org