De opening van een Turkse halalslagerij in het centrum van Scherpenheuvel vorige week kreeg veel persaandacht. Het bestuur van de plaatselijke Vlaams Belangafdeling is echter helemaal niet gelukkig met de aard van de nieuwe zaak:“Ik heb toch heel wat bedenkingen rond de manier waarop hier reclame werd gevoerd” stelt fractievoorzitter in de gemeenteraad en Vlaams Parlementslid Suzy Wouters.“Het centrum gaat reeds jaren achteruit, de plaatselijke middenstand heeft het moeilijk maar die wordt door het stadsbestuur helemaal niet gesteund. ” klinkt het ontgoocheld.
Een Turks ondernemer uit Beringen breidt zijn actieterrein uit en denkt ook in de regio Scherpenheuvel een markt te kunnen vinden voor zijn vlees dat op islamitische wijze geslacht en bereid is. Uiteraard zal je hier geen varkensvlees vinden. Voor het stadsbestuur, dat in het centrum de laatste jaren de ene zaak na de andere ziet wegtrekken, leek de nieuwkomer reden voor een hoerastemming. Burgemeester Manu Claes (CD&V) liet zich dan ook uitgebreid fotograferen achter de toog van de slagerij.
“Net als ik vragen vele handelaars zich af waarom zij bij een opening of heropening niet dezelfde aandacht krijgen” laat Wouters optekenen. “Moeten we echt blij zijn dat ons centrum leegloopt en dat vele lege plaatsen worden ingevuld door islamitische zaken? We merken dat het straatbeeld verandert sinds het asielcentrum in het Peeterskasteel werd gevestigd. Islamitische asielzoekers blijven hier wonen en hebben blijkbaar één en ander te besteden en dat veroorzaakt een heel andere dynamiek. Men kan spreken van een nieuwe ontwikkeling, een islamiseringsgolf die zeer duidelijk wordt, ook in onze landelijke gemeente.”

“Aandacht van stadsbestuur voor onze mensen te veel gevraagd?”

Het stadsbestuur probeert reeds langer het centrum van Scherpenheuvel nieuw leven in te blazen. Er zijn vele nieuwe woonprojecten maar met het economisch beleid wil het niet echt vlotten. “Dat merken we aan de commentaren van de plaatselijke ondernemers, zij zijn helemaal niet tevreden!” weet Wouters te vertellen. “Men spreekt reeds lang over een centrummanager maar die heeft amper iets gerealiseerd. Van overleg met de middenstand is ook geen sprake. De meest gehoorde klacht is dat het stadsbestuur gewoon niet luistert en helemaal niet om kan met kritische vragen. Daarom is de euforie rond deze halalzaak helemaal misplaatst. Is het te veel gevraagd ook aandacht te hebben voor onze mensen? Het wordt tijd voor een echt beleid ten voordele van onze eigen horeca en winkeliers”, aldus het Vlaams Parlementslid.

Meer nieuws over onze werking in Scherpenheuvel-Zichem kan je terugvinden op http://scherpenheuvel-zichem.vlaamsbelang.org