Het afdelingsbestuur van Vlaams Belang Tienen heeft huidig gemeenteraadslid Joël Dereze aangeduid als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober volgend jaar.

Dereze zetelt sinds 2018 in de Tiense gemeenteraad. De afgelopen vijf jaar liet hij zich opmerken als een geducht, maar constructief oppositielid. Hoewel hij afkomstig was uit een blauw nest koos Dereze destijds voluit voor het Vlaams Belang. Van 1979 tot 2007 was Dereze beroepsofficier, onder meer bij het 4de Lanciers, de eenheid waarvan Tienen de peterstad is.

Het afdelingsbestuur geeft ook al een aantal andere namen prijs. Zo prijkt op de tweede plaats onderneemster Heidi Merckx, gevolgd door voormalig Vooruit-gemeenteraadslid Daniël Vanluyten. Vanluyten kwam in 2018 in een kleine mediastorm nadat hij immigratie-kritische berichten had geplaatst op sociale media. Een andere oude bekende op de lijst is voormalig gemeenteraadslid Michel Cologne. Oud-gemeenteraadslid Johny Van Stiphout duwt de Vlaams Belang-lijst.

Inhoudelijk neemt Vlaams Belang de verhoogde belastingen in het vizier en pleit ze voor het inperken van uitgaven aan consultancy- en enquêtebureaus. Verder bepleit de partij een aanpassing van het bereikbaarheidsplan “dat voor veel Tienenaars vooral een immobiliteitsplan is gebleken”, aldus Dereze. Tot slot schenkt de partij ruime aandacht aan de veiligheidsproblematiek. Zo wil Vlaams Belang meer camera’s op probleemplaatsen en extra controles.     Klaas Slootmans
Persverantwoordelijke Vlaams-Brabant

In de pers, klik hier.