Voormalig Vlaams Belang-persverantwoordelijke Klaas Slootmans is het best geplaatst om een perfecte analyse te maken van niet-neutraliteit van de VRT. Hij deed dat met veel bravoure tijdens het debat in het Vlaams Parlement. Hieronder enkele quotes, en hier kan u het beeldfragment (her)bekijken.

“Het VRT-management tolereert en stimuleert al jaren dat een partij van bijna 1 miljoen kiezers permanent in het gezicht wordt gespuwd op de openbare omroep. Kiezers die goed genoeg zijn om de rekening te betalen, maar voor de rest beschimpt en gemarginaliseerd worden.”

“Maak schoon schip met het Mexicaans leger dat de VRT geworden is met de logge structuur van onderdirecteurs, adjunct-hoofdredacteurs, chefs, onder-chefs, bij-chefs, coördinatoren, adviseurs en consultants. De VRT mag geen tewerkstellingsmachine zijn.”

“In pers en in politiek hebben sommigen het mbt de VRT over een ‘politieke coup’, maar wat we de voorbije 40 jaar bij de VRT meemaakten. DAT was een politieke coup: het monddood maken, ridiculiseren en demoniseren van één politieke familie.”

“De strategie van de VRT is om het VB weg te houden van het scherm. Moest dat in pakweg Hongarije gebeuren, stond links op zijn achterste poten. Maar nu rechts wordt geviseerd, kan de censuur blijkbaar niet ver genoeg gaan.”

“Het Vlaams Belang kwam in 2019 in De Afspraak welgeteld 3% aan bod. Links kwam 47% aan bod en ik tel Open VLD er dan zelfs nog niet eens bij.”

“Alhoewel het Vlaams Belang de tweede partij van het land is, komt onze partij van alle erkende fracties het minst aan bod. Van alle politieke gasten in De Afspraak in 2019 was maar 3 (drie!) procent Vlaams Belanger.”

“Het VRT-management laat toe dat redactiechefs aparte steekkaarten maken om over het Vlaams Belang te berichten. ‘Democratische nota’s’ die DDR-gewijs bevelen hoe er met het VB moet worden omgegaan. Schande.

‘Net zoals in een bedrijf dient het management zich te schikken naar de wil van diegene die zorgt voor de financiering, namelijk de Raad van Bestuur. Bij de VRT is die Raad van Bestuur de vertegenwoordiger van de Vlaamse belastingbetaler die, in de vorm van de Vlaamse overheid, de enige aandeelhouder is.’