Klaas Slootmans trekt in oktober de Beerselse Vlaams Belang-lijst. Momenteel zit de partij nog in de oppositie, maar daar wil Slootmans verandering in brengen. “De afschaffing van de opkomstplicht kan voor verrassingen zorgen”, klinkt het.

Vlaams Belang haalde in 2018 zo’n 1000 stemmen in de lambiekgemeente en verwierf daarmee een zitje in de gemeenteraad, die door Slootmans werd bezet. De eenmansfractie kroonde zich de afgelopen jaren tot actiefste partij van de gemeenteraad, zo blijkt uit cijfers van de gemeente Beersel.

Spreekbuis

Slootmans ontpopte zich daarbij meer dan eens tot spreekbuis van de Beerselaar. Van het verdwijnen van de zwerfvuilbakjes over het gebrek aan kinderopvang tot het verzet tegen het circulatieplan in Lot: Slootmans zette het op de lokale politieke agenda. Toch blijft één zaak prioritair voor hem: het herstel van het Vlaams en landelijk karakter. “Beersel is in snel tempo een feitelijk onderdeel van Brussel aan het worden. De vervreemding en verstedelijking maken van onze dorpen geleidelijk aan een kopie van Brussel en het gemeentebestuur staat erbij en kijkt ernaar. N-VA zat weliswaar mee aan de knoppen, maar daarmee is helaas alles gezegd”. 

Enorme kansen

Na een lange oppositietocht doet de Vlaams Belanger daarom nu een gooi naar de burgemeesterssjerp, wat gezien het cordon sanitaire geen evidentie is. “Er zijn wel degelijk kansen”, denkt Slootmans. “De afschaffing van de opkomstplicht kan voor verrassingen zorgen”, klinkt het. “We weten dat Vlaams Belang-kiezers veel gemotiveerder zijn dan kiezers van de traditionele partijen. Als onze kiezers massaal naar de stembus trekken, zouden de kaarten wel eens stevig kunnen worden herschikt. De peilingen bieden wat dat betreft alvast goede hoop.”

Slootmans is Master in de politieke Wetenschappen en was eerder woordvoerder van onder meer Bruno Valkeniers, Gerolf Annemans en Tom Van Grieken. Sinds 2019 zetelt hij in het Vlaams Parlement en de Senaat. 

Eerder liet ook topondernemer en Dworpenaar Kurt Moons weten de Beerselse Vlaams Belang-lijst te versterken. De partij gaat er alvast prat op met een volledige lijst richting gemeenteraadsverkiezingen te trekken.  Eddy Longeval
Provinciaal secretaris