Vlaams Belang klaagt de verhuurprijs van het nieuwe vergader- en conferentiecomplex Capucienenklooster in Aarschot aan. De partij vindt dat het stadsbestuur te hoge commissies vraagt op de verkoop van onder meer drank.

“De voorbije weken heb ik verschillende verbolgen mails en telefoontjes gekregen van inwoners van onze stad in verband met de verhuring van het Capucienenklooster”, zegt Aarschots gemeenteraadslid Nico Creces (Vlaams Belang). “Er moet een commissie betaald worden op iedere service die er aan de huurders aangeboden wordt. Op de huursom van een discobar of springkasteel moet 15 procent commissie betaald worden. Op de verkoop van de drank vraagt men zelfs een commissie van 25 procent. Op een feest van honderd personen met een menu van 50 euro per persoon, betekent dit een commissie van 750 euro. En dan rekenen we er nog geen animatie bij. 400 euro bij de drankenleverancier betekent 100 euro bijbetalen voor de commissie.”

“De prijzen die we hanteren zijn conform de markt”, reageert schepen van Financiën Bob Verstraete (Open Vld). “De prijzen werden ons door een adviesbureau aangereikt. Onze prijzen zijn wel degelijk scherp. Voor een liter water betaal je 1 euro. Ik daag je uit om in Aarschot een café te vinden waar er zo’n lage commissie wordt gehanteerd. Als je in een restaurant een fles wijn van 35 euro kiest, kan je er van op aan dat ze in werkelijkheid 10 euro heeft gekost. Bovendien moet men al niet betalen op het gebruik van de keuken.”

Het stadsbestuur plant wel nog kortingen voor wie veel gebruikt maakt van de infrastructuur. “Wie tien keer gebruikt maakt van de infrastructuur, moet bijvoorbeeld een korting krijgen”, zegt schepen Verstraete. “Verder wordt er nog bekeken of er een extra inspanning kan gedaan worden voor traiteurszaken die gevestigd zijn in Aarschot. De locatie is uniek en daar staat ook een prijs tegenover.”