Een enthousiaste Bruegel voorzitter stond zaterdag de deelnemers aan de “Roofridderswandeling” aan de hoofdingang van de benedictijner abdij van Affligem op te wachten. Schitterend wandelweer, mooi parcours, klein maar fijn gezelschap… Het verbaast velen in positieve zin hoeveel  groen er in Vlaanderen nog aanwezig is. Maar men moet de moeite doen de chaotische wirwar van wegen en bebouwing achter zich te laten en zelf de natuur creatief op te zoeken.

De wandeling leidde ons door de Koudenbergbeekvallei. We vertrokken uit een residentiële wijk maar belandden vlug op paden langs en door akkers, bossen, poelen, weiden. Enkel wat doornige braamstruiken die hier en daar een pad bijna overwoekerden, zorgden voor enige hinder maar Danny vond daar een oplossing voor.  Sommige paden werden gedeeltelijk als vlonderpad aangelegd om doorgang te garanderen in vochtige periodes. De groep stelde vast dat de hopteelt in de streek terug enige omvang krijgt. In een stuk oud bos kwamen we langs een imposante Mariliandica “zwarte” populier met een enorme omvang.

De wandeling werd genoemd naar de legende van de 6 roofridders die door een monnik bekeerd werden en aan de basis van de bouw van de abdij lagen. Na de wandeling was enige verfrissing nodig. Die vonden we op de mooi ingerichte binnenkoer van de brasserie “Kozakkeshof”dat al op grondgebied Meldert ligt. Onder de zonneschermen werd nog nagepraat over de wandeling en over middeleeuwse roofridders  en de moderne versie ervan, de Vivaldi roofridders…..

Voor niet-ingewijden: “Bruegel” is de SF afdeling die de Brabantse gemeenten Ternat, Asse, Dilbeek, Liedekerke en Affligem omvat.