Hierbij kan u twee nationale persartikels terugvinden van de afgelopen dagen: “Aantal minderjarige verdachten van criminele feiten stijgt sterk” en “Vlaams Belang ondersteunt oproep familie Julie Van Espen: “Hogere minimumstraffen”

Aantal minderjarige verdachten van criminele feiten stijgt sterk

Het aantal minderjarigen dat verdacht wordt van een crimineel feit zit in stijgende lijn, zo blijkt uit het antwoord op een vraag van Barbara Pas die voor het Vlaams Belang fractievoorzitter in de Kamer is. Het aandeel van de jongeren met een niet-Europese nationaliteit is daarin ook sterk toegenomen. Het Vlaams Belang wijst hierbij op de verantwoordelijkheid van de ouders van deze jeugddelinquenten en wil hun kinderbijslag schrappen bij criminele overtredingen. En “van hardleerse minderjarige criminelen met de dubbele nationaliteit dient de Belgische nationaliteit te worden ingetrokken.”

In 2015 registreerde de politie nog 15.020 minderjarige verdachten. Drie jaar later, in 2018, is dat gestegen tot 17.163. Opvallend is dat criminaliteit in de eerste plaats een zaak van jongens is (13.720 jongens tegenover 3.235 meisjes in 2018). Eveneens opvallend: maar liefst 329 verdachten waren jonger dan 14 jaar – een cijfer dat weliswaar aan het dalen is (392 in 2015, 443 in 2016).

Laatste opmerkelijke vaststelling: de stijging doet zich vooral voor in de groep jongeren die niet over een Europese nationaliteit beschikt. Zowel bij jongeren met een Belgische nationaliteit (daarin zitten ook jongeren met een dubbele nationaliteit) als bij die met de nationaliteit van een ander Europees land was er de voorbije jaren een daling te merken. Bij de jongeren met een niet-Europese nationaliteit zien we echter een sterke stijging (1.494 in 2015 naar 3.947 in 2018).

Jeugdcriminelen komen vaak nog te gemakkelijk weg met een alternatieve straf en gaan vrolijk verder met hun criminele activiteiten. Maar het Vlaams Belang wijst ook op de verantwoordelijkheid van de ouders van hardnekkige jeugdcriminelen. “Voor minderjarigen die zich bezondigen aan criminele activiteiten dient de kinderbijslag te worden geschrapt”, aldus Barbara Pas. “Van hardleerse minderjarige criminelen met de dubbele nationaliteit dient de Belgische nationaliteit te worden ingetrokken.”

Stijn Hiers, Fractiesecretaris

Vlaams Belang ondersteunt oproep familie Julie Van Espen: “Hogere minimumstraffen”

Het Vlaams Belang hekelt de gang van zaken binnen Justitie en vindt dat er te laks en slordig wordt omgesprongen met criminelen als de moordenaar van Julie Van Espen, Steve Bakelmans. Dit niet in het minst naar aanleiding van het vernietigend rapport van de Hoge Raad voor Justitie over het dossier en een “meer dan terechte” open brief van Julie’s familie. De partij heeft daarom zelf een aantal voorstellen klaar, maar wil ook degelijke voorstellen van andere partijen steunen. Prioritair voor het Vlaams Belang is het optrekken van de minimumstraffen voor zedendelinquenten en hierbij de kans op vervroegde vrijlating uitsluiten.

Moordenaar Steve Bakelmans werd door Justitie “met fluwelen handschoenen aangepakt”, klonk het in de brief van Julie’s familie gericht aan alle partijvoorzitters. “In de bedrijfswereld zouden als gevolg van dit type van grove nalatigheden onmiddellijk de nodige sancties genomen zijn, tot zelfs ontslag uit de functie.” Het Vlaams Belang is het hiermee grondig eens en beantwoordde vorige week reeds de brief met tastbare plannen.

Tom Van Grieken: “Luister naar de burgers, luister naar het gezond verstand en stop de knuffeljustitie!”

Zo wil de partij de minimumstraffen voor zedendelinquenten optrekken en hierbij de kans op vervroegde vrijlating uitsluiten. “Elk slachtoffer is er één te veel. Dat er dan ook nog slachtoffers vallen omdat er types vrij rondlopen die eigenlijk achter de tralies horen, is extra wraakroepend”, zo zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Volgens de Vlaams Belang-kopman doet men er goed aan het gezond verstand te laten spreken en meer te luisteren naar wat leeft bij de bevolking. “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Luister naar de burgers, luister naar het gezond verstand en stop eindelijk de knuffeljustitie.”

Maar daar blijft het niet bij. Het Vlaams Belang lanceert ook een wetsvoorstel om de opvolging en therapie voor daders van seksueel geweld gekoppeld aan de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank verplicht te maken. Het Vlaams Belang wil tevens dat tijdens de duur van de detentie hier meer en doorgedreven aandacht aan wordt besteed met het oog op de re-integratie in de samenleving.

“Maar ook wanneer andere partijen voorstellen verdedigen die tegemoetkomen aan de aanbevelingen van de Hoge Raad van Justitie zullen we dit constructief steunen”, vertelt eveneens Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang), die in de Justitie-commissie zetelt. “Voor het Vlaams Belang telt enkel het resultaat, niet de partij van de auteur.”

Bob De Brabandere, Woordvoerder van de Voorzitter