Het Vlaams Belang deelt de bekommernissen van de openbaarvervoermaatschappijen NMBS en De Lijn. Vandaag riepen de maatschappijen op om (gewone) mondmaskers te verplichten bij het gebruik van het openbaar vervoer, dit voor de veiligheid van reizigers en personeel. “De nuttige werking van gewone mondmaskers is simpel. Het beschermt minder jezelf, maar des te meer anderen. En als ik jou bescherm met mijn mondmasker, kan jij mij beschermen met het jouwe”, luidt het.

Zodra het aantal reizigers toeneemt wanneer de ‘soft lockdown’ wordt afgebouwd zal het moeilijker zijn om de nodige afstand tussen de mensen – de zogenaamde ‘social distancing’ – te handhaven. Momenteel vervoert de NMBS dagelijks ongeveer 90.000 reizigers. In normale tijden is dat het tienvoudige. Zowel de NMBS als De Lijn zien mondmaskers dan ook als een cruciale bouwsteen in de normalisering, net zoals het Vlaams Belang eerder al opriep tot een breder gebruik van de mondkapjes.

Vlaams Belang steunt oproepen NMBS en De Lijn: “Met die simpele mondmaskers bescherm ik jou, en jij mij”

“Het is stilletjes aan algemeen bekend dat het negatieve advies van Maggie De Block over gewone mondmaskers voor gewone burgers een kwakkel was”, zegt Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang). Ook zijn partijgenoot Kamerlid Pieter De Spiegeleer is tevreden over het voortschrijdend inzicht, niet in het minst bij de NMBS: “De nuttige werking van gewone mondmaskers is simpel. Het beschermt minder jezelf, maar wel anderen. En als ik jou bescherm met mijn mondmasker, kan jij mij beschermen met het jouwe. Dat zal des te meer van toepassing zijn in treinen, waar mensen terug dicht bij elkaar zullen gaan zitten.”

In het Vlaams Parlement is een gelijkaardig geluid te horen. “De Lijn zal met exact dezelfde uitdagingen geconfronteerd worden wanneer we de lockdown afbouwen“, zegt Wim Verheyden, Vlaams Parlementslid voor het Vlaams Belang. “Meer passagiers betekenen meer blootstelling aan pathogenen, niet in het minst voor de chauffeurs. Een verplichting van mondmaskers op bussen en trams is dan een goede oplossing, omdat de ziekte zich verspreidt via druppels speeksel. Het gaat hierbij om de eenvoudige mondmaskers, die nog steeds eenvoudig digitaal te bestellen zijn, maar die je ook thuis kan maken met wat stof, zoals bijvoorbeeld maakjemondmasker.be illustreert. De overheid moet de rest bijpassen door uitdelingen.” Jonas Naeyaert
Persverantwoordelijke