Vlaams Belang eist sluiting van het islamitisch centrum

Na grondig onderzoek reageert het Vlaams Belang op de mededeling van Beersels burgemeester Hugo Vandaele tijdens de laatste gemeenteraad over het islamitisch centrum in Lot. Vandaele stelde daar dat hij “nooit iets negatiefs hoorde over de moskee” en het een gebedshuis betreft “waar men op zijn gemak zijn godsdienst kan beoefenen”. Volgens het Vlaams Belang spreken de feiten dat echter met klem tegen. “Het centrum is een broeihaard van islamextremisme”, klinkt het bij lokaal Vlaams Belang-voorzitter Klaas Slootmans.

Om dat hard te maken wijst de partij onder meer op de bedenkelijke sprekerslijst van een ‘benefietevenement’ van de moskee die begin mei plaatsvond. Verschillende van de imams die er kwamen spreken, staan bekend als notoire islamextremisten en riepen in het verleden reeds op tot geweld en terreur tegen niet-moslims. Slootmans: “Eén van hen, Ahmed Miktar, is imam in Villeneuve waar hij actief propaganda verspreidt van UOIF, de grootste organisatie van het radicale politieke islamisme in Frankrijk. En die bovendien openlijk aanschurkt bij de terreurorganisatie ‘Moslimbroederschap’. In publieke verklaringen (IQRAA TV) pleitte de man er reeds voor dat ongelovigen ‘gestraft’ moeten worden.

Maar ook een van de andere sprekers Hammou Nid Lasri, is geen onbekende in het milieu van het moslimextremisme. Op internet zijn verschillende filmpjes van de man te vinden waar hij gewelddadige Koranverzen ten aanzien van niet-moslims afdreunt. Dat er tijdens de benefietavond in Lot zo’n 15 à 20.000 euro werd opgehaald, spreekt volgens de islamkritische partij boekdelen.

Volgens het Vlaams Belang is het dan ook overduidelijk dat het islamitisch centrum in Lot een broeihaard is van islamextremisme. Een vaststelling die overigens bevestigd wordt door politiebronnen. Slootmans hekelt dan ook de naïeve en onzorgvuldige manier waarop het gemeentebestuur met de situatie omgaat. “Ofwel weet het gemeentebestuur niet wat er gaande is, ofwel weten ze het wel, maar verzwijgen ze het bewust. In beide gevallen schieten ze tekort.” Net als onlangs in Molenbeek gebeurd is bij extremistische moskeeën, pleit de islamkritische partij er dan ook voor de moskee in Lot zo snel mogelijk te sluiten. “Het politiereglement biedt opties te over om de deuren van het centrum definitief dicht te doen. Juist de politieke moed ontbreekt nog“, besluit Slootmans.

Eddy Longeval
Secretaris

Bijlage: artikel Het Laatste Nieuws, 2.09.2016

ArtikelHLNMoskeeLotbroeihaardvanextremisme