Binnen minder dan een jaar trekken we met z’n allen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te verkiezen. In Aarschot trekt Nico Creces de lijst voor Vlaams Belang en de ambities zijn hoog.

Creces is allerminst een nieuweling bij het Vlaams Belang. Hij zetelde eerder al in de provincieraad voor de Vlaams-nationale partij en is vandaag gemeenteraadslid in de stad van de Kasseistampers. “Als één van de langst zetelende gemeenteraadsleden weet ik ondertussen bijzonder goed waar de noden liggen van onze inwoners en wat hun bekommernissen zijn”, stelt Creces.

Creces ontpopte zich de afgelopen jaren als een rechttoe rechtaan politicus met een bijzonder groot sociaal hart. Om die reden ergert hij zich dan ook blauw aan het massaal doorschuiven van de schulden naar de volgende generaties. “De afgelopen legislatuur is er zeer veel geld uitgegeven en zullen de aangelegde spaarpotten quasi leeg zijn. Veel opgestarte projecten, zoals bijvoorbeeld Schoonhoven, zullen grote gevolgen hebben voor de toekomstige toestand van de stadskas”, aldus Creces. “We moeten als stadsbestuur dringend werk maken van een kerntakendebat door met de kam te gaan door de vele nutteloze uitgaven, om op die manier tevens de gemeentebelastingen voor onze inwoners te verlagen.”

De lijsttrekker breekt ook een lans voor het Vlaams karakter van de stad, dat volgens hem in speltempo aftakelt. ‘Bijna 1 op 5 kinderen in Aarschot wordt geboren in een gezin waar geen Nederlands wordt gesproken. Dat is een verdubbeling op amper 10 jaar tijd. De nabijheid van onder andere Brussel begint steeds zwaarder door te wegen op het sociale weefsel van onze stad”, argumenteert de lijsttrekker. Met een doorgedreven woonbeleid dat de Aarschottenaren opnieuw op de eerste plaats zet, wil Creces het tij keren. “Aarschot is een Vlaamse provinciestad, de parel van ons Hageland, en moet Vlaams én Aarschots blijven. Wij willen geen stad worden met grootstedelijke problematieken”.

De ambities van Creces zijn alvast hoog. “Wij willen de grootste partij worden van Aarschot. Op die manier verwerven we het initiatiefrecht om een coalitie te vormen.” In 2019 haalde het Vlaams Belang net geen 19 procent van de stemmen in Aarschot. De grootste partij was toen Open VLD met iets meer dan 21%. “Gezien de recente peilingen is het dus allerminst onrealistisch om die doelstelling te halen”, besluit Creces.