Het Nieuwsblad – 24/06/2015

Op de jongste gemeenteraad is het Grotteke van Meetshoven ter sprake gekomen. Raadslid Nico Creces (Vlaams Belang) kaartte de toestand van de grot aan. De meerderheid beloofde om in te grijpen. Creces vroeg ook wat met het geld uit het offerblok gebeurt.

‘Aangezien dat van de stad is, moet het geld ergens als inkomst vermeld staan’, zegt Creces. ‘Maar dat is niet zo.’

Het stadsbestuur onderzoekt waar het geld naartoe gaat.

Het Laatste Nieuws – 26/06/2015

“Wie verrijkt zich met geld van offerblok?”

Oppositieraadslid Nico Creces (Vlaams Belang) vraagt zich af wat er gebeurt met het geld van de offerblok van het Grotteke van Meetshoven. Het stadsbestuur nam de replica van de grot van Lourdes over in 2011, maar de inkomsten verdwijnen volgens Creces.
“Elk weekend steken bezoekers wel wat geld in het offerblok”, licht raadslid Creces toe. “Hoeveel dit is, weet ik niet maar ik denk dat je al snel aan vijf euro per week zit. Dan komen we aan 250 euro per jaar, maar we vinden dit in geen enkele boekhouding terug. We vragen ons af waar het geld naartoe gaat en wie zich hierdoor verrijkt.”

Daarnaast ijvert het raadslid er ook voor dat de plek beter onderhouden wordt. “Het bedevaartsplaatsje hangt vol spinnenwebben en de banken en de planten worden niet onderhouden”, voegt hij eraan toe. “Nochtans heeft het stadsbestuur in 2011, toen die de grot overnam, beloofd om er zorg voor te dragen.”

Het Grotteke werd in 1934 gebouwd door Jef Van Dessel. De toen 30-jarige man reed een jaar eerder met de fiets naar Lourdes. Hij was, samen met twee vrienden, zeven dagen onderweg. Hij was zo onder de indruk van het bedevaartsoord dat hij besloot een replica van de grot in Meetshovenbos te bouwen. Het stadsbestuur nam enkele jaren geleden het grotteke over van toenmalig eigenaar Willy Geysels.

Voorzitter Frans Deboes (CD&V) van de Aarschotse gemeenteraad belooft om het te laten onderzoeken. “Ik weet niet waar het geld naartoe gaat”, zegt hij. (GMA)