“Kort na een zwaar incident waarbij een buschauffeur in Tienen het ziekenhuis werd ingeslagen, is er in onze regio opnieuw een geweldincident op een bus van De Lijn. Ditmaal werd een bus zwaar beschadigd door drie allochtone jongemannen, in mijn eigen gemeente dan nog wel” stelt kamerlid Joris De Vriendt (Vlaams Belang). “Afgelopen vrijdag stond ik nog met collega’s Suzy Wouters, Jan Laeremans en Wim Verheyden, leden van het Vlaams Parlement, nog op een actie tegen het gebeuren in Tienen! De opeenvolging van zulke feiten, ook in landelijke gebieden als het Hageland, toont aan dat de problematiek ernstig moet genomen worden” benadrukt De Vriendt die ook voorzitter is van Vlaams Belang Scherpenheuvel-Zichem.

Op de Mannenberg in Scherpenheuvel-Zichem maakten enkele heethoofden zwaar amok toen één van hen niet in het bezit bleek te zijn van een geldig vervoersbewijs. De chauffeur wees het trio hier op en vroeg om de nodige tickets te kopen, maar dat werd niet in dank afgenomen. De allochtone jongeren trapten daarbij de klapdeur van de bus aan diggelen. Een getuige kon foto’s nemen van het voorval en een onderzoek loopt.

“Mijn collega Verheyden heeft in het Vlaams Parlement reeds een hele reeks voorstellen gedaan om chauffeurs en passagiers van De Lijn te beschermen. Tot hiertoe is minister Lydia Peeters (OpenVLD) daar amper op in gegaan” vertelt De Vriendt. “Tijdens onze actie in Tienen hebben we die voorstellen nogmaals in de verf gezet. Zo wil Vlaams Belang een harde aanpak van de geweldplegers en dringende extra investeringen in functie van de veiligheid. Meer begeleiders, meer controleurs, meer camera’s en eindelijk bodycams voor de chauffeurs. Aan veiligheid wordt niets gedaan maar aan de vergroening en de elektrificatie van de busvloot kan zestig miljoen euro besteed worden. Dat krijg je toch aan niemand uitgelegd, aldus het kamerlid uit Scherpenheuvel-Zichem.”

Maar De Vriendt wijst ook op het ruimer kader en verwijst ook naar een tweet van europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) die ook commentaar gaf op het voorval: “Dit probleem is niet op te lossen met maatregelen, want dit probleem is veroorzaakt door strategie. Open grenzen destabiliseren onze samenleving. De politici die daaraan meegewerkt hebben zijn verantwoordelijk. We moeten van strategie veranderen: migratiestop. Daarvoor zijn andere politici nodig.”

Zie ook hier.

Filmpje van onze actie afgelopen vrijdag, hier.

Deel gerust deze afbeelding op uw sociale media;