We stelden hierover vandaag nog vragen in de provincieraad

Bende jongeren overvalt wagen aan domein Huizingen
Het Laatste Nieuws – 03-06-2014
VIJFTIGTAL AMOKMAKERS SCHOPPEN HERRIE AAN PROVINCIEDOMEIN

Een vijftigtal jongeren heeft amok gemaakt aan het provinciedomein in Huizingen. Daarbij werden twee mensen bestolen. Één van de herrieschoppers rukte zelfs de ketting van Nadine De Mesmaeker van haar hals af terwijl ze nog in de wagen zat naast haar man.

De gemoederen van een groep jongeren raakten zaterdagavond oververhit. “Ze kwamen van het provinciedomein”, vertelt korpschef Robert Vanden Bremt. “Daar hadden ze wel wat lawaai gemaakt maar daar bleef het bij. Toen ze buiten kwamen, wilden ze blijkbaar buslijn 50 nemen vanaf Huizingen. Alleen rijdt die al een paar jaar niet meer vanaf Huizingen maar wel vanaf Lot.” De jongeren troepten er samen en toen liep de situatie uit de hand. Nadine De Mesmaeker en haar man Luc Wauters reden op dat moment net voorbij op de Henri Torleylaan.

Angstaanjagend

“We zagen dat er heel wat volk stond”, vertelt Nadine. “We vroegen ons af wat er aan de hand was. Ik zag een witte wagen die was tegengehouden door die gasten. De bestuurder kon uiteindelijk nog de autosnelweg op rijden. Maar toen wij langs reden, stapten die jongeren de straat op zodat we niet meer verder konden. Plots hingen ze op onze wagen. Het was warm weer dus het dak stond open. We kregen de kans niet meer om het te sluiten. Plots greep één van hen naar de ketting om mijn hals. Hij rukte die los en sloeg een kreet. Intussen hadden ze al een deuk getrapt in de portier. Het was angstaanjagend.” Uiteindelijk kon haar man Luc toch doorrijden. Wat verderop parkeerde hij de wagen en belde Nadine de politie. Behalve de politie van Beersel werden de patrouilles van Halle, Dilbeek en Sint-Pieters-Leeuw opgeroepen. “We hebben die jongeren samen proberen te houden en via een omweg naar Lot gebracht waar ze de bus namen”, legt Vanden Bremt uit. “In Huizingen was net de avondmarkt aan de gang en we wilden niet dat de situatie daar ook zou escaleren. Uiteindelijk kregen we zo iedereen weg.” Behalve Nadine werd nog een oudere vrouw beroofd van haar handtas. Die werd later teruggevonden aan de kerk, de portefeuille in de handtas werd geplunderd. De chauffeur van de witte wagen die voor Luc en Nadine reed, diende later op de avond klacht in bij de politie in Ukkel. Ook daar hadden de jongeren in de portier geschopt. De feiten doen denken aan de problemen van 2007 toen grote groepen Brusselse jongeren naar het domein afzakten en er keet schopten. Later werden de toegangsprijzen fors verhoogd en keerde de rust terug. Dit keer bleken het opnieuw vooral allochtone jongeren te zijn uit het Brusselse. “We zijn alert”, zegt de korpschef. “Zondag hebben we een extra ploeg ingezet en ook komend weekend zetten we extra mensen in.”