Na eerdere klachten in onder meer Sint-Pieters-Leeuw en Denderleeuw blijken ook in Galmaarden de laadpalen voor elektrische wagens een Franstalige handleiding te bevatten. “Een flagrante overtreding van de taalwetgeving” reageert de lokale voorzitter van Vlaams Belang, Daniel Fonteyne. 

 De Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT) sprak zich eerder al uit over de kwestie en verklaarde de klachten als gegrond, waarna de bewuste firma de opschriften liet verwijderen. Dat moet ook in Galmaarden vindt Fonteyne, die foto’s maakte van de laadpalen. “We vragen van nieuwkomers dat ze zich aanpassen aan het Vlaams karakter van onze gemeente. Door zelf Franstalige opschriften te laten plaatsen geven we het signaal dat dat eigenlijk maar om te lachen is. Kortom: een compleet fout signaal”, aldus Fonteyne. 

 De Vlaams Belang-voorzitter zal de foto’s nu overmaken aan het gemeentebestuur met de vraag de opschriften te laten verwijderen. “In heel Vlaanderen is het Nederlands de enige officiële taal.  Toch worden wij in de Rand regelmatig geconfronteerd met overtredingen. De wet is nochtans eenvoudig: Nederlands in Vlaanderen voor alle officiële opschriften, en dus ook voor publieke nutsvoorzieningen. Het enige wat wij vragen is dat het gemeentebestuur actie onderneemt om de wet na te leven”, besluit Fonteyne.