Het Vlaams Belang Zaventem stelt vast dat de Brusselse vervoersmaatschappij STIB-MIVB te Sint-Stevens-Woluwe de taalwetgeving overtreedt.

Buslijn 42 van de STIB-MIVB heeft als eind- of vertrekpunt “viaduct Kraainem”, gelegen in de faciliteitengemeente Kraainem. De bus komt uit of vertrekt naar Brussel en rijdt – om zijn bestemming te bereiken – een stuk door Sint-Stevens-Woluwe, deelgemeente van Zaventem. Op dat gedeelte van zijn traject geldt de taalwetgeving die voorziet dat het Nederlands de taal is in Vlaanderen. De STIB-MIVB heeft een publiekrechtelijke structuur en dient zich aan de wetgeving te houden.

Niets is minder waar.

Er is eerst al het taalgebruik van de chauffeurs. Velen zijn niet in staat om een (eenvoudig) gesprek in het Nederlands te voeren. En dan zijn er de haltepaaltjes. De informaties die daarop zijn aangebracht, zijn tweetalig. De STIB-MIVB hanteert gewoon tweetaligheid zoals op de rest (Brussel + faciliteitengemeente) van het traject.

Ter illustratie hiervan bijgevoegd 2 foto’s die genomen werden aan de halte “Lenneke Mare” ter hoogte van residentie “Iliade”, Lenneke Mare-laan 14, 55 w. Ook de aanduidingen (Musée du Tram – Trammuseum) op de bus blijven tweetalig.

De STIB-MIVB stelt zich door haar handelswijze buiten en boven de wet. Wij vragen dat deze toestand zo vlug mogelijk gereguleerd wordt. Er werd klacht neergelegd bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.

 

Ludo Monballiu, afdeling Zaventem

Klaas Slootmans, nat. persverantwoordelijke

 

Contact: 02/721.22.54 – 0468/22.49.47