Het Nieuwsblad – 24/01/2015 door ALAIN TRAPPENIERS

De politie heeft een man opgepakt die wordt verdacht van de reeks handtasdiefstallen in het centrum van de stad. Burgemeester André Peeters (CD&V) en klokkenluider Nico Creces (Vlaams Belang) feliciteerden het korps met de vangst.

Met de arrestatie van een 33-jarige man, zonder vast adres in België, komt er hopelijk een einde aan de reeks handtasdiefstallen die het centrum van Aarschot al enkele maanden in de ban hield. Sinds november vorig jaar sloeg een onbekende fietser toe in de stad.

De man, die een kap of muts over het hoofd had, benaderde ongezien oudere slachtoffers en beroofde hen van hun handtas. Enkele vrouwen kwamen daarbij ten val en liepen ernstige verwondingen op. ‘Een dame die in november 2014 werd overvallen, moest lang herstellen van haar verwondingen’, aldus het Leuvense parket.

De politie voerde al verschillende acties uit om de reeks diefstallen een halt toe te roepen. Tot begin deze week bleef de dader onvindbaar. ‘Met een gecoördineerde politieactie met ploegen van de interventie-, recherche- en wijkdienst werd een verdachte in de kraag gevat die aan de persoonsbeschrijving voldeed’, klinkt het bij de politie van Aarschot.

‘Hij is intussen voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. Die liet de man aanhouden en opsluiten in de gevangenis.’ Gisteren heeft de Leuvense raadkamer zijn aanhouding verlengd met 30 dagen.

Inmiddels voert de lokale recherche van de politie het onderzoek naar de handel en wandel van de kerel. Hij zou voor minstens negen handtasdiefstallen in aanmerking komen. Tegelijkertijd pluizen speurders recente inbraakdossiers uit om na te gaan of de man ook bij die zaken betrokken is.

De arrestatie is goed nieuws voor de Aarschotse gemeenschap. ‘Het feit dat deze handtasdiefstallen zich al gedurende enkele maanden voordeden, veroorzaakte ongerustheid bij onze burgers en in het bijzonder bij onze senioren. Ik ben dan ook opgelucht dat de politie een verdachte kon oppakken’, zegt burgemeester André Peeters (CD&V). ‘Afgelopen weken heeft de politie heel wat inspanningen geleverd om de dader te vatten. Met resultaat. De wijze waarop dit dossier werd behandeld, bewijst dat onze politiezone kan rekenen op gedreven medewerkers’, aldus nog Peeters. Ook oppositiepartij Vlaams Belang, die het dossier op de gemeenteraad ter sprake bracht, is tevreden. ‘De feiten waren wel al langer bezig dan burgemeester Peeters heeft laten uitschijnen op de jongste gemeenteraad’, stelt raadslid Nico Creces.