Afgelopen vrijdag hield Vlaams Belang een protestactie aan het station in Tienen. Aanleiding was de brutale en zinloze agressie tegenover een buschauffeur van De Lijn, zie ons eerder artikel hierover.

Hierbij het initiatief van Wim Verheyden in het Vlaams Parlement;

Vraag om uitleg over agressie tegen chauffeurs van De Lijn en hun onderaannemers

Dinsdag hielden verschillende chauffeurs van De Lijn een protestmars na een zoveelste geval van agressie tegen een collega. Afgelopen maandag werd de chauffeur van een onderaannemer van De Lijn, het slachtoffer van een zwaar geval van agressie door twee jongeren. Aanleiding waren problemen met de MOBIB-kaart van de jongeren. Toen de chauffeur hen daar attent op maakte,  haalden ze zwaar uit. De man moest overgebracht worden naar het ziekenhuis.

Het Vlaams Belang heeft alle begrip voor de spontane protestmars. We hebben ook begrip voor eerdere acties in andere regio’s, want de voorbije periode kon er bijna geen week voorbij gaan of er verscheen in de pers wel een melding van agressie tegen chauffeurs.

Andermaal werd vanuit de vakbonden, maar ook vanuit De Lijn nog maar eens een oproep gedaan aan de minister van mobiliteit en de minister van justitie, om eindelijk hun verantwoordelijkheid te gaan nemen. Het is niet de eerste keer dat wij hier in de plenaire zitting maar ook in de commissies gevraagd hebben naar strenge maatregelen. De Lijn verklaarde nu zelf dat de campagnes niet echt indruk maken op amokmakers maar dat er toch wel “andere maatregelen” nodig zijn. Men zit daarmee helemaal op de golflengte van het Vlaams Belang. Er is nog veel werk om onze bussen van de nodige veiligheidssystemen te voorzien.

Maar meer dan ooit moet het nu eindelijk gedaan zijn met de quasi straffeloosheid voor vandalisme en geweld, op ons openbaar vervoer. Geweld waar zowel het personeel als de passagiers worden mee geconfronteerd.

  1. Wanneer zal u maar ook de minister van justitie eindelijk die verantwoordelijkheid opnemen.
  2. Is de minister bereid om naast de controleurs van De Lijn ook de chauffeurs uit te rusten met bodycams.
  3. Is de minister bereid om op onze vraag voor de oprichting van een bus- tram- en metrobrigade in te gaan, en met haar federale collega’s hierover aan tafel te gaan zitten.
  4. Waar blijft het lik op stuk beleid. Wanneer zullen agressors eindelijk zwaarder gestraft worden. Welke initiatieven neemt de minister hierrond.

REPLIEK

Eind mei, werd een chauffeur in Antwerpen toegetakeld door een man met een enkelband. Vorige week brak er een spontane staking uit in de regio’s Mol, Turnhout en Oostmalle nadat een chauffeur werd geslagen. En dan is men verwonderd dat men onvoldoende chauffeurs vindt en dat reizigers de bus en de tram laten links liggen. Het is de taak van chauffeurs om met de bus of tram te rijden maar niet om als boksbal te dienen. Als er niet strenger wordt ingezet op veiligheid dan vrees ik de 2.829 dagen werkonbekwaamheid wegens fysieke agressie, die vorig jaar werden opgetekend bij de chauffeurs alleen maar zullen toenemen. 

De bodycams voor controleurs, maar ook voor de chauffeurs zijn dringend nodig. Hoe zit het trouwens met dat proefproject ? We horen er niet veel van. Nochtans dringt de tijd.   Wat moet er nog meer gebeuren op onze bussen en trams vooraleer men écht wakker schiet?

Slot

Mevrouw de minister ik maak nu vier jaar deel uit van dit parlement en sinds mijn eerste dag in dit parlement wordt ik in toenemende mate geconfronteerd met het probleem van agressie tegen het personeel van De Lijn. En ik dacht dat men dan snel krachtige maatregelen zou nemen zodat het geweld verminderd, maar niks van dat alles. Al vier jaar hoor ik niks anders dan de inzet op campagnes tegen geweld. Geen probleem, maar ze leveren niks op! Na vier jaar is 75 procent van de bussen voorzien van een camera, zijn nog niet alle bussen voorzien van afgesloten stuurhutten, is men nog altijd aan het palaveren over bodycams voor het personeel. En is er van een lik op stuk beleid nog altijd geen sprake. Dit duurt en dit blijft duren. 

Er is geen tijd te verliezen, spoor uw federale collega’s aan om vaart te maken van dat lik op stuk beleid. Zorg voor die ondersteuning met bodycams, richt een bus- tram- en metrobrigade op. En zorg er in hemelsnaam voor dat het personeel van De Lijn en hun onderaannemers niet langer dient als loslopend wild.  Het is genoeg geweest!

Hieronder enkele sfeerbeelden van afgelopen vrijdag;