Het programma zag er aantrekkelijk uit. Na een hectische periode leek het ons een goed idee om zorgeloos mee te reizen onder de vleugels van Hilde De Lobel. Toch een maar… het was op stap gaan met senioren. Onze eerste keer.

Vertrek in Charleroi. De oudjes leken toch niet zo oud, integendeel.

Aankomst in Thessaloniki, een blitzbezoek aan de oude stadswallen, een drankje op het terras van een typische locatie met een fantastisch uitzicht om dan door te reizen naar ons hotel in Vergina waar we drie nachten zouden verblijven. Wijds zicht over de wijngaarden, heerlijk rustig gelegen.

Het programma was een afwisseling van cultuur, natuur, ontspanning en culinaire verwennerij. Nu ja, dat laatste is misschien ook cultuur.

Hoofdthema “het land van Alexander de Grote”. Een kleine opsomming: de historische site van Vergina met grafheuvel en grafkamers, Veria met zijn Byzantijnse gebouwen, de archeologische site van Pella dat Vergina verving als hoofdstad van het oude Macedonische koninkrijk tot het Griekse rijk veroverd werd door de Romeinen en Edessa. Dit weer afgewisseld met een bezoek aan de beroemde watervallen van het district Varosi. Prachtig!

We werden getrakteerd op een wijnproeverij bij een lokale boer in de streek van Naoussa. We bezochten thermische baden in natuurlijke warmwaterbronnen.

Waar ik het meest naar uitkeek, hetgeen voor mij het toppunt van de reis betekende heeft me niet ontgoocheld. Adembenemend, zowel qua natuurverschijnsel als qua menselijk kunnen: “de Meteora”. De spectaculaire ligging van de kloosters, bovenop kale rotsen die haast loodrecht uit de vlakte oprijzen “zwevend tussen hemel en aarde”.

Een kleine stop aan een Grieks-Orthodox bedevaartsoord, een bezoek aan Dion, met zicht op de Olympusberg, dat tijdens de oudheid bekend was om de verering van Zeus. De site werd blootgelegd in een moeras en oogt dus erg groen.

We keren terug naar Thessaloniki en logeren in een hotel waar het ontbijt geserveerd wordt op het dakterras. “Leven als de goden in Griekenland”!

Een geleide stadswandeling toont ons de belangrijkste archeologische plaatsen en biedt ons inzicht in de rijke architecturale traditie van Thessaloniki.

Dank aan de ongelooflijke bekwame en enthousiaste lokale gids Daphni. Zeker ook dank aan Hilde en zus Els voor de organisatie. Proficiat.

Wij hebben genoten, zorgeloos! Onze batterijen zijn weer opgeladen!

Marleen Fannes

Enkele mooie foto’s, hier.