Rutten miste ‘slechts’ één schepencollege op drie

Het Laatste Nieuws – 29/01/2014

“Van de 72 formele en informele schepencolleges in het voorbije jaar heeft schepen Gwendolyn Rutten (Open Vld) er 24 gemist.” Dat antwoordde burgemeester André Peeters (CD&V) op een vraag van gemeenteraadslid Nico Creces (Vlaams Belang).

Creces vroeg in mei 2013 een overzicht van de afwezigheden van de schepen. Hij had immers vernomen dat Rutten 70 procent van de colleges gemist had. Na een jaar zou de balans opgemaakt worden en nu blijkt dat Rutten amper een derde van de colleges miste. “Als voorzitter van haar partij Open Vld is het absoluut niet gemakkelijk om altijd aanwezig te zijn”, zei burgemeester André Peeters. “Maar we werken zeer constructief samen.” Rutten maakt naar verluidt ook veel gebruik van haar iPad of telefoon wanneer ze met haar collega’s binnen het college over bepaalde dossiers moet overleggen.

Niet overtuigd
Toch was niet iedereen overtuigd. Kevin Garcia, fractieleider voor N-VA raadde aan om eens naar de aanwezigheden van een welbepaalde N-VA-burgemeester van een grote stad in Vlaanderen te kijken, en daar een voorbeeld aan te nemen. En ook Nico Creces had bedenkingen. “Rutten heeft nog geen enkele commissie waarvoor ze bevoegd is, bijgewoond”, stelde hij. “De vorige commissie heeft zelfs maar een half uur geduurd omdat de schepen er niet was met informatie over haar plannen rond het parkeerbeleid. De tien raadsleden werden wel voor dat half uurtje betaald.” Burgemeester Peeters vond dan weer dat Creces beter de hand in eigen boezem kon steken. “Ik heb zijn afwezigheden eens opgevraagd en daaruit blijkt dat hij één op drie gemeenteraden miste”, klonk het. Waarop de Vlaams Belanger ook een antwoord klaar had: “Ik heb geen uitvoerend mandaat zoals Rutten.” (GMA)