Het was terecht met fierheid dat Bruegel voorzitter Marc Cordeels een volle bus deelnemers aan de reis naar de Voerstreek, de abdij van Godsdal en Valkenburg, kon begroeten. De tweede Breugel (=Ternat, Asse, Dilbeek, Affligem, Liedekerke) busreis evenaarde qua opkomst alvast het succes van de eerste reis (Frans-Vlaanderen). Na een rit door het mooie Haspengouw met zijn prachtige lentebloesems werd halt gehouden te Riemst waar de deelnemers van een heerlijke koffie met koffiekoek genoten. Met gids trok de groep dan naar de Voerstreek. Eerst reed de bus in de streek van Eben-Emael nog langs de impressionante cementgroeven en -bedrijven als CBR die het landschap een pokdalig uitzicht geven. Dan werden de Voerdorpen Moelingen, Voeren, ’s Gravenvoeren,  St-Martens en St-Pieters-Voeren, genesteld aan het riviertje De Voer, aangedaan. Een vorm van nostalgie en fierheid  bekroop sommige deelnemers die hier nog de heroïsche betogingen tegen de Fransdolle dorpspotentaat (en later Europees parlementslid) Happart hadden meegemaakt. Deze Happart verzette zich -met de steun van de ganse Francophonie- tegen de overheveling van de Voerstreek naar Limburg. Ook de naam Snoeck circuleerde in de bus, de man die toen betogers beschoot. Van de Voer naar de abdij Godsdal (Val-Dieu) te Obèl. Of beter de voormalige cisterciënzerabdij, want ook hier zijn er geen monniken meer. Mooie abdij met bewogen geschiedenis en schitterende tuin. De abdij ligt in de Platdietse streek waar tot in de 19de eeuw overwegend deze vorm van  Nederlands (Limburgs dialect) werd gesproken. Enkel ouderen spreken nu  (soms) nog het Platdiets. Stroop en fijne charcuterie zijn culinaire specialiteiten uit de streek. Van Aubel-Obèl terug naar Riemst waar het middagmaal werd genuttigd.  En van daar naar Valkenburg voor een bezoek aan de mergelgrotten.

Gans Valkenburg, bij uitbreiding grote delen van Zuid-Limburg, is om mergel te winnen met een gangensysteem (grotten) “ondermijnd”. Er is “uitputting” opgetreden;  in Valkenburg is nog slechts 1 bedrijfje actief. De mergel werd en wordt aangewend voor het vervaardigen van cement, bemesting in de landbouw, vervaardigen van stenen voor restauratie van historische kerken en gebouwen. De groep bezocht zo ‘n mergelgrot  met ook weer een deskundige gids. Daarna kregen de deelnemers een uurtje vrij voor shopping en een bezoek aan Valkenburg.  Centrum Valkenburg is te toeristisch uitgebouwd voor velen; de authenticiteit van het stadje wordt er door aangetast.

Op de terugweg kon voorzitter Marc Cordeels bogen op een geslaagde activiteit. Niet alleen qua opkomst maar ook qua kwaliteit werd de eerste busreis geëvenaard. Speciale dank ging naar Roger Vandendriessche voor zijn inzet en inspanningen die sterk tot het welslagen hebben bijgedragen.