Een veertigtal deelnemers. Dat was het resultaat van de eerste culturele buseis die door SF afdeling “Bruegel” = Ternat, Dilbeek, Asse, Liedekerke en Affligem, georganiseerd werd. Opstapplaatsen waren Dilbeek en Affligem. De reis ging over het Heuvelland naar Frans-Vlaanderen.  Niet zomaar. De laatste tijd is er in de Vlaamse beweging een verminderde belangstelling voor dit stuk van Vlaanderen en de Nederlanden dat ons door Frankrijk in de periode 1659-1713 ontstolen werd. In ons taalgebruik wordt Rijsel meer en meer vervangen door Lille. Wij willen de belangstelling terug aanzwengelen.

De deelnemers genoten het ontbijt in Poperinge, de hopstreek. Het deed ons genoegen vast te stellen dat een groep gemotiveerde landbouwers blijft weerstand bieden aan de buitenlandse concurrentie en de hopteelt verder zet. In de streek werden we geconfronteerd met een prachtig driespan met “Poperingse paarden”; komt nog zeer zelden voor.  Dan ging het door het prachtige Heuvelland -een openbaring voor velen- naar het Wijngoed Monteberg, de pionier van de Heuvellandse wijnbouw. De steile opgang van de wijnbouw in Vlaanderen wordt mogelijk gemaakt door zeer bekwame en gedreven wijnboer-oenologen die reeds prijzen binnenreven. Dat profiel werd ons door de zeer deskundige uitleg van de eigenaar van Monteberg bevestigd. Na het middagmaal in “De Leene” trokken we  de “schreve” over.

Geen ogenblik overviel ons een “buitenland” gevoel bij onze tocht door Frans-Vlaanderen. De architectuur, kerken en gebouwen zijn “Vlaams” en sluiten aan bij “Belgisch” Vlaanderen. Geen lintbebouwing. In de meeste dorpen heerst symbiose tussen natuur en bebouwing. De alomtegenwoordigheid van de”Vlaamse leeuw” deed ons goed. Geen folklore maar een diepgeworteld gevoel van identiteit. De kennis van de gewesttaal mag dan op de terugweg zijn, het “Vlaams” gevoel leeft in de geesten en harten. In sommige gemeenten worden pogingen aangewend om opschriften tweetalig te maken. We kwamen door Berthen, Boeschepe, Steenvoorde, St-Jans-Cappel, Godewaersvelde…  Op de Katsberg deden we de bekende cisterciënzerabdij aan en konden er abdijkaas en abdijbier aankopen. Het ging dan naar de Zwartberg, eens verblijfplaats van Marguerite Yourcenar, de eerste vrouw die toegelaten werd tot de Académie Française. Haar taal was Frans maar haar werk is doordrenkt van liefde voor Vlaanderen en Vlaamse ingesteldheid. Zij kwam daar overigens openlijk voor uit. Er werd een prachtig park met haar naam  aangelegd. Tijdens de reis konden we ook genieten van de “blauwe boshyacint “ die in deze tijd in de bossen voor komt.   We sloten de reis af met een bezoekje aan het”shoppingcenter” op de Zwartberg. Geslaagde reis over de ganse lijn. Speciale dank aan organisator-animator Roger en Bruegel voorzitter Marc. Om chauffeur Jempi niet te vergeten, sinds jaren medestander.